Ugrás a tartalomra

Pásztor: Vajdaságnak és Szerbiának meg kell találnia a helyét a Duna-stratégia keretei között

Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Pásztor István, részt vett az Európai Bizottságban, Brüsszelben a Duna-menti Városok és Régiók Tanácsának és Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztosnak a munkajellegű találkozóján, melyen a Duna-stratégia megvalósításának folytatásáról és a finanszírozás módjáról esett szó.

Az Európai Bizottságban tartott találkozókat Pásztor elnök úr különösen jelentősnek értékelte a Duna-stratégia jövőjét illetően, és kiemelte, hogy a Duna-menti államok, városok és régiók társulásának eredményei olyanok, „melyek most még nem láthatóak, de sejthetőek”.

„A Duna-stratégia operatív körvonalazódásának folyamatában Szerbiának, mint államnak, és Vajdaságnak, mint dunai régiónak, ugyancsak meg kell találnia a saját esélyeit és helyét. Vajdaság már a kezdetektől bekapcsolódott ebbe a folyamatba, már az elejétől aktív résztvevői vagyunk a közös gondolkodásnak és erőfeszítéseknek, hogy meghatározzuk az összesített, de a saját kapacitásainkat is a Duna-stratégiáról szóló történetben”, mondta Pásztor.

Pontosítva a Duna-menti Városok és Régiók Tanácsa tagjai és Hahn biztos által megvitatott fő témákat, Pásztor kihangsúlyozta, hogy úgy értékelték, hogy a következő néhány hónapban el kell végezni a jelenlegi állapotok felmérését minden egyes Duna-menti országban külön-külön, de különösen a városokra és régiókra vonatkozó részek tekintetében.

„Pontosítani és egységesíteni kell az országokra, a régiókra és a városok szintjére vonatkozó projekteket és elgondolásokat, mindeközben szem előtt tartva a 2014. és 2020. közötti időszak európai költségvetésének a kidolgozását. A második lépés, amelyről szó volt, az a Duna-stratégián belüli régiók és városok rendelkezésére álló lehetőségekről szóló információk továbbítása, míg a harmadik a Duna-stratégia kiaknázásával foglalkozó, a városi és regionális szintű közigazgatásokban dolgozó személyek képzéséhez szükséges kapacitások kiépítésére vonatkozott”, mondta el Pásztor.

Vajdaság AT Képviselőházának elnöke aláhúzta, hogy a Dunai Eurorégió létrehozása és a Duna-stratégia feladatainak teljesítése egy hosszú távú történet, melynek eredményei hosszú távon várhatóak.

 „Ez valóban egy hosszú távú történet, de biztos vagyok abban, hogy eredményes lesz, és ezért különösen fontos, hogy aktív résztvevői és részesei legyünk ennek a folyamatnak.”

A Tanács tagjai és Hahn biztos munkajellegű brüsszeli találkozóján jelen volt Vajdaság AT Képviselőházának alelnöke, Dušan Jakovljev, valamint Vajdaság brüsszeli irodájának igazgatója, Predrag Novikov is.

 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír