Ugrás a tartalomra

Pásztor: A vajdaságiak komolyan veszik a rendkívüli intézkedéseket

Vajdaságban komolyabban veszik a rendkívüli intézkedéseket, ezért van kevesebb fertőzött a tartományban, az ország más részeihez viszonyítva – jelentette ki Pásztor István az SZMR Napindítójában.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem tartja életszerűnek, hogy Szerbiában bevezessék a teljes kijárási tilalmat, amit a napokban emlegetett a szerb államvezetés. Az élet nem állhat meg teljesen, a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat is el kell végezni. Mindenkit arra biztatott, hogy tartsa be az állami rendelkezéseket.

Minden rendkívüli intézkedést a helyzet alakulásához alakított az államvezetés Szerbiában – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Sokaknak tűnhet szigorúnak vagy túl gyorsnak a bevezetésük, de szükség volt rájuk, mert egyesek az alapvető követelményeknek sem tettek eleget – tette hozzá a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Az egész napos, általános kijárási tilalom bevezetését viszont életszerűtlennek tartja.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Hogy őszinte legyek, nem tudom elképzelni, hogy hogy néz ki egy 24 órás kijárási tilalom. Teljesen életszerűtlennek tartom. Lehet ezt mondani, és azt gondolom, hogy egyfajta nyomásgyakorlási eszközként biztos, hogy ezt a fajta alternatívát is fel lehet mutatni, hogy az emberek észhez térjenek, hogy rádöbbenjenek arra, hogy önmagukat is veszélyeztetik, és a környezetüket is veszélyeztetik. De a 24 órás kijárási tilalmat egyszerűen nem tartom életszerűnek.”

Az életnek a teljes kijárási tilalom idején is valahogy működnie kell, el kell menni gyógyszerért és bevásárolni, valamint az aktuális mezőgazdasági munkálatokat is el kell végezni – mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke a vajdasági egészségügyi rendszer felkészültségéről is beszélt. Szerinte minden szükséges szervezési változást bevezettek az egészségügyben, amelyet a járvány megkívánt. A lehetőségekhez képest növelték a kapacitásokat, már több a lélegeztetőgép is, az orvosok és a nővérek felkészültsége pedig maximális. Ennek ellenére a járvány nem tűnik el egyik napról a másikra, hosszú védekezési folyamat áll előttünk – hangsúlyozta Pásztor. Aláhúzta: „Ha nagyon nagy lesz a fertőzötteknek a száma, akkor azt gondolom, hogy nincs olyan egészségügyi rendszer, amelyik ezt a nagy nyomást fel tudná venni. Ezért fontos az, hogy a betegség terjedése, amennyire csak lehet, lelassuljon, hogy egyáltalán az egészségügyi rendszer meg tudjon vele birkózni.”

A VMSZ elnöke úgy véli, amennyire fontos a koronavírus megfékezése és legyőzése, vagyis az emberélet megőrzése, legalább annyira fontos a cégek, a munkahelyek megtartása most, ebben a fázisban is, és később is. A gazdaságot újra kell majd indítani, ehhez pedig szükség van állami segítségre. A vállalatokat és a kisvállalkozókat talpon kell tartani, ez mindenképpen prioritás - hangsúlyozta Pásztor István, aki szerint a szerb állami válságkezelő gazdasági intézkedések a munkahelyek megtartásához is hozzájárulnak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen