Ugrás a tartalomra

Pásztor: A tartomány pénzelése és hatáskörei képezik a prioritást

Az új tartományi kormány prioritásai között kell, hogy legyen a tartomány pénzeléséről és hatásköreiről szóló törvény kérdésének megoldása, mert ez alkotmányos-jogi kérdés, jelentette ki Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Pásztor az RTS-nek elmondta, elégedett a tárcák számával és az egyéb feladatokkal, amelyeket pártja kap az új tartományi kormányban.

Reményét fejezte ki, hogy az SNS, az SPS és a VMSZ alkotta többségi koalíció szilárd és egységes politikai erő lesz.

Korábbi megbeszélés alapján a tartományi kormányban 12 titkárság lesz, ebből nyolcat a Szerb Haladó Párt (SNS), egyet-egyet pedig az SPS, a VMSZ, az SDPS és a PS kap.

Pásztor hangsúlyozta, nemcsak a tárcák száma határozza meg a politikai jelenlétet, hanem az is, hogy jelen legyenek a titkárságokban segédek és titkárhelyettesek személyében.

Pásztor ideális körülménynek nevezte, hogy ugyanaz a politikai szerkezet van jelen a tartományi kormány és a köztársasági kormány szintjén is, amely várakozásai szerint feloldja azokat a problémákat, amelyek eddig felmerültek a kommunikáció során.

„Úgy vélem, hogy az egyik prioritás a Vajdaság pénzeléséről és hatásköreiről szóló törvény kell, hogy legyen, mert ez nem politikai, hanem alkotmányos-jogi kérdés, s itt az ideje, hogy eleget tegyünk ezen alkotmányos kötelességünknek” – húzta alá a tartományi házelnök.

A kérdésre, hogy meglepte-e, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) nem lesz a parlamenti többség része, Pásztor István kijelentette, ez az ő döntésük, s ez a valóság, azonban „örvendetesebb lenne”, ha az LSV is a parlamenti többség részét képezné.

A tartományi parlamentben ma két ülést tartanak. Az elsőn a munkatestületek megalakítása szerepel napirenden, a második ülésen pedig a tervek szerint megválasztják az új tartományi kormányfőt és a kormány tagjait.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír