Ugrás a tartalomra

Pásztor szerint tarthatatlan a határlépőkön tapasztalható állapot

Botrányosnak mondta a szerb-magyar határszakasz magyarországi oldalán történő határellenőrzés folyamatát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában.

A XXI. század második évtizedének végén tíz napon belül nem omolhat össze többször is az informatikai rendszer - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, aki a szerb-magyar határszakaszon időszakosan tapasztalható állapotokról beszélt. A VMSZ elnöke szerint a rendszerhibák mondvacsinált okok. A politikus országimázs szempontjából is botrányosnak nevezte a helyzetet.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt gondolom, hogy ami a határon tapasztalható a határátkelés magyarországi oldalán, az botrányos. Nincsenek rá magyarázatok. Én legalábbis nem tudok rá épeszű magyarázatot találni. Vagy az van, hogy nem tudják megszervezni a munkát, vagy pedig az van, hogy nem akarnak dolgozni. Nem tudom, hogy melyik a kettő közül. Lehet választani. Azt látom, hogy a határvédelmi szervek úgy élik meg az arra járókat, akik át akarnak menni a határon, mint akik a nyugalmukat háborgatják. Azt feltételezik róluk, hogy rossz szándékúak. Azt feltételezik, hogy valami rosszat akarnak. Ilyen az alapállás. Ilyen az elbírálás.”

Nagy léptékű sportfejlesztések indulhatnak Vajdaságban, amelyeknek megvan a realitása - tért át egy másik témára Pásztor István. Elmondta, folyamatban van a magyarkanizsai birkózóakadémia tervdokumentációjának előkészítése. Ez egy csarnokon túl szálláskapacitásokat is jelentene - részletezte. Szabadkán egy olyan jégpályát terveznek, ahol az év szinte minden napján lehetőség lesz jégkorongozni, és adottak lennének a feltételek a mű- és a gyorskorcsolyázók számára is. Zentán vízilabda- és úszóközpontot hoznának létre és uszodafejlesztés is tervben van. Azt szeretnék, ha a vajdasági iskolákban - magyarországi mintára - uszodarendszert építenének ki.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az alapkoncepció az, hogy partnerségben valósítanánk meg ezeket a fejlesztéseket. Ami azt jelentené, hogy az önkormányzatnak kellene biztosítani, vagy azt reméljük, hogy az önkormányzatok biztosítani fogják a telket, az infrastruktúrát, és magyarországi forrásokból reméljük létrehozni a létesítményeket.”

A VMSZ elnöke véleményezte azt is, hogy sajtóinformációk szerint a Nemzetközi Valutaalap azt kérte Szerbiától, hogy emeljék az áram árát, mivel a szervezet szerint az energiahordozó itt a legolcsóbb a régióban. Pásztor István kiemelte: jelen pillanatban arányos az áram ára a bérek mértékével, és azt reméli, hogy ezután sem a politikai nyomásgyakorlás alakítja az árakat, hanem a racionalitás és a társadalmi érdekek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír