Ugrás a tartalomra

Pásztor: Szerbia és Magyarország kapcsolatai jó irányban alakulnak

Szerbia és Magyarország kapcsolatai kedvezően alakulnak, nyilatkozta Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
"Úgy vélem, a két ország kapcsolatai jó irányba haladnak, az én, mi, vajdasági magyarok, de azt hiszem, mindannyiunk megelégedésére", mondta Pásztor a Tanjugnak adott interjújában.
Kiemelve, hogy Tomislav Nikolić szerb elnök tavaly novemberi magyarországi látogatása "a folytonosság megőrzésének igényét" jelentette a két ország kapcsolatában, Pásztor úgy értékelte, hogy ebben a tekintetben sokkal többet értek el, mert "a két elnök megállapodott abban, hogy sorsdöntő lépést tesznek a két nép megbékélési folyamatának felgyorsítására".
Pásztor hangsúlyozta, ehhez "nagy bátorság kellett Nikolić elnök úr részéről", s hozzátette, ezért külön köszönetet is mondott Szerbia elnökének.
Ez ékes példája annak, amikor "olyan személy fáradozása jár eredménnyel, akitől erre nem számított az ember", emelte ki a VMSZ vezetője, hozzátéve, mindez bátorít és a reménnyel tölt el arra vonatkozóan, hogy "Szerbiának van esélye abba az irányba haladni, amit normális társadalomnak nevezünk".
Amikor a két ország kapcsolatának fejlesztéséről van szó, Pásztor úgy vélte, nem csak a magas politikai szintű találkozó rendkívül jelentős, de a két ország közötti intenzív gazdasági és egyéb együttműködés is.
Ebben az értelemben kiemelt fontosságú, hogy a gazdasági vegyes bizottság nemrég áttekintette azokat a projektumokat, amelyek megvalósítása most van folyamatban, s újabbak létrehozásában állapodtak meg, mutatott rá Pásztor, hozzátéve, a "dolgok gazdasági téren is jól állnak, itt is nagyon sok lehetőség van, amely mindkét ország előnyét szolgálhatja".
Nikolić elnök nem egészen két hónappal ezelőtt találkozott magyar kollégájával, Áder Jánossal, továbbá Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor kormányfővel.
Nikolić akkor azt nyilatkozta, hogy magyarországi hivatalos látogatásával a "történelmi megállapodáshoz közeli" áttörést értek el, s elhárult minden olyan probléma, amely beárnyékolta a két nép kapcsolatát.
A szerb elnök a magyar közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte, olyan megállapodás született Szerbia és Magyarország között, "amelynek már rég létre kellett volna jönnie, miután mindkét állam úgy döntött, hogy a jövőben és nem a múltban kíván élni".
Nikolić hozzátette, az a döntés, hogy a szerb és a magyar elnök közös főhajtással rója le tiszteletét a második világháború során elkövetett bűncselekmények áldozatai előtt, biztos jelzés a kisebbségek számára arra vonatkozóan, hogy bátran folytathatják tanulmányaikat anyanyelvükön, ápolhatják kultúrájukat és vallásukat.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, Vajdaság Ma
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto