Ugrás a tartalomra

Pásztor: Senki nem gyakorol nyomást a választások kiírása kapcsán

A jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé a tartományi választások kiírását március 22-e előtt, tehát a magtartásuk legkorábbi időpontja április 22-e, legkésőbbi időpontja pedig május 22-e lehet – jelentette ki Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Pásztor István a Danas belgrádi napilapnak nyilatkozva azt mondta, Bojan Pajtićnak, a tartományi kormány és a Demokrata Párt (DS) elnökének kijelentése, miszerint a vajdasági választásokat nem lehet április 22-e előtt megtartani, igaz ugyan, de nem teljes.

„Lehetőség van arra, hogy a vajdasági parlament képviselőinek harmada kezdeményezze a képviselőház feloszlatását, majd pedig ezt megszavazza az abszolút többség. Ez mindenképpen a választások kiírásának indoka lehet. Mindig a szabályokkal és a törvényekkel összhangban jártam el, nem látom okát annak, hogy ettől eltérjek” – fogalmazott Pásztor.

Arra a kérdésre, hogy eszerint akkor jelenleg nem írhatóak ki a tartományi választások, Pásztor István azt válaszolta, hogy még akkor sem írhatná ki a választásokat, ha akarná. „Azt szeretném mondani, hogy senki nem gyakorolt és gyakorol rám nyomást annak érdekében, hogy a törvények és szabályok ellenére kiírjam a választásokat. Tárgyaltam különböző pártok képviselőivel, és senki semmit nem kért e tekintetben. Pontosabban: én nem ismertem fel a választások kiírását célzó nyomásgyakorlást” – magyarázta a tartományi házelnök.

A köztársasági szintű előrehozott választások lehetősége kapcsán Pásztor úgy értékelt, hogy nincsenek alkotmányos indokai egy ilyen döntésnek. „Azonban el tudom képzelni a politikai okokat, még ha törvényes kötelezettség nincs is” – szögezte le Pásztor István.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét