Ugrás a tartalomra

Pásztor: a köztársaság megalázta Vajdaságot

A tartományi adminisztrációnak hatalmas megaláztatást kellett elviselni a köztársasági költségvetés elfogadásával, a Vajdasági Fejlesztési Bank (RBV) felszámolásával és a Nagyberuházási Alap újraalapításával, véli Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke.

A VMSZ vezetője azt mondta, nem tudja, mi volt ennek a célja, hozzátéve "a Vajdasági Fejlesztési Bankkal való komédia során minden, ami történt, arra utalt, hogy megpróbálják destabilizálni a tartományi hatalmat".
Pásztor jelezte, ebben a hónapban fogadást kér a Szerb Nemzeti Bank kormányzójánál és kérni fogja a betekintést a Vajdasági Fejlesztési Bank ügyvitelébe, hogy "tisztában legyen" azzal, vajon a pénzintézmény felszámolásához a rossz ügyvitel vagy a köztársasági hatalom egyes képviselőinek politikai nyomásgyakorlása vezetett.
"Az alap létrehozásával azt kellene bebizonyítanunk, hogy a tartomány jó és hatékony gazda, amit a Vajdasági Fejlesztési Bank körüli bohózattal megkérdőjeleztek. A fejlesztési alap a mi esélyünk. De ez nem törölheti el azt a megaláztatást és azokat a pofonokat, amelyeket az elmúlt hónapokban kaptunk", mondta Pásztor a Blicnek nyilatkozva.
Pásztor azt várja, hogy az idén sor kerül a tartományi alapokmány alkotmányossági felülvizsgálatára is, ugyanakkor elmondta, az igazságügy-miniszter azt javasolta, állítsák le az alkotmánybíróság előtti eljárást, s találjanak megoldást arra, ami miatt ez az eljárás voltaképpen folyik. Pásztor elmondta, korrigálni fogják az alapokmánynak az alkotmánybíróság által vitásnak ítélt szakaszait, "amellyel 23 illetékességétől fosztották meg Vajdaságot".
Ami az előrehozott választások lehetőségét illeti, Pásztor meggyőződése, hogy "ez egészen biztosan nem reális", s az előrehozott választások senki érdekeit nem szolgálják. Véleménye szerint a 2013-as évnek kell lennie annak, "amelyben végre szembenézünk az elmúlt évtizedek során felgyülemlett problémákkal - Koszovó kérdésétől kezdve az ország belső berendezéséig, a nagy rendszerek átalakításától a múltbéli szennyes kiteregetéséig".
"Állami szinten ez biztosan nem reális elvárás, helyi szinte viszont alkalmasint lehetséges", mondta Pásztor.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint itt az ideje, hogy a Koszovóról szóló állami platformról össznemzeti és állami konszenzus szülessen. “Tomislav Nikolić elnöknek és Ivica Dačić kormányfőnek a koszovói probléma megoldási folyamatában tett lépései azon az úton haladnak, amelyen menni kellene. Eközben a koszovói realitás valami olyasmi, amivel az embernek nem kell egyet értenie, de ha azokat a problémákat nem tudja megváltoztatni, mint realitást el kell fogadnia” – nyilatkozta Pásztor a Blic mai számában. Értékelése szerint gondot kell viselni arról, hogyan lehet érvényesíteni a szerb nemzeti érdekeket a kulturális örökség és a koszovói polgárok vonatkozásában.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az előrehozott választások realitása, Pásztor István meggyőződését fejezte ki, hogy a választások senkinek sem állnak az érdekében. Szavai szerint az a fontos, hogy 2013 olyan év legyen, amelyben végre megpróbálunk szembe nézni az elmúlt évtizedekben felhalmozódott problémákkal – Koszovó kérdésétől kezdve az ország belső berendezéséig, a nagy rendszerek átszervezéséig és “minden piszkos dolog letisztázásáig”.

Szerző (Forrás)
Beta, Vajdaság Ma
Többi hír