Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A Prosperitati programjai közel 40 ezres közösségi réteghez jutottak el

ÚJVIDÉK - Az ősz folyamán napirendre kerülhet a vajdasági hatáskörök és a pénzelés kérdése – közölte Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Hangadó szerda című műsorunkban. Hozzátette, hogy erről már egyeztetett Aleksandar Vučić államfővel.

Pásztor azt látná optimálisnak, ha az egyeztetések után a szerbiai kormány terjesztené elő a jogszabályi keretet. Elmondta, hogy operatív ügyek kapcsán gyakrabban egyeztet Vučić-tyal, mint Orbán Viktor magyar miniszterelelnökkel. Megjegyezte, hogy a két ország közötti jó kapcsolat haszonélvezői a vajdasági magyarok, akikre Belgrád nem nemzetbiztonsági kockázatként tekint. Közölte, hogy szeptember 11-én, a zentai csata 320. évfordulójának rendezvényén találkozik egymással Szerbia és Magyarország köztársasági elnöke. Ekkor konkrét megállapodás várható a megbékélési folyamatban – jelezte Pásztor István.

Szavai szerint a magyarországi költségvetési támogatás nélkül nagy bajban lenne a vajdasági magyar közösség. Ennek egyik hozadéka, hogy csak az idén közel 20 millió eurós állagmegőrző és felújító munkálatok folynak vajdasági ingatlanokon. Az elvándorlás azonban nem állítható meg, és azokat kívánják segíteni, akik itt maradnának.

A Prosperitati programjain keresztül 30-40 ezres közösségi réteghez tudtak eljutni, noha a programnak a felénél járnak. Mint Pásztor fogalmazott, a közösség elemi érdeke, hogy folytatni tudják a folyamatot, ennek kapcsán az elkövetkező hónapokban tájékoztatási kampányba kezdenek a magyarországi választásokról, és a Fidesz mellett teszik le a garast.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen