Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Megalázó az EU-s csatlakozási folyamat elhúzódása Szerbiára nézve

Európai uniós tanácskozást tartottak ma Magyarkanizsán.

A szerbiai és uniós résztvevők beszéltek az önkormányzatok munkájának fejlesztéséről, a csatlakozási folyamat elhúzódásáról és Szerbia eddigi lépéseiről is.

Szerbia uniós csatlakozási folyamatánál meghatározó szerepet tölt be az elektronikus közigazgatás bevezetése az önkormányzatokban. A magyarkanizsai tanácskozásnak is ez volt az egyik fő témája. Ivan Bošnjak, szerb államigazgatási és helyi önkormányzati államtitkár kiemelte, számukra is prioritás a téma: „A minisztérium célja, hogy jobb legyen a kommunikáció a lakossággal és a gazdasággal. Az elektronikus szolgáltatás helyi szintű fejlesztése lehetővé teszi az önkormányzatok átlátható és gazdaságos működését, ezáltal a demokratikus folyamatok fejlődését.”

Az Európai Unió eddig is támogatta a szerbiai önkormányzatokat. Steffen Hudolin, az Európai Unió szerbiai küldöttségének képviselője példaértékűnek nevezte a tanácskozás helyszínét, Magyarkanizsát, ahol több nemzet él együtt majdnem európai uniós szinten: „Nagyon örülök, hogy itt vagyunk. Ebben a régióban már hasonlóan élnek, mint Európában. Az emberek együtt dolgoznak és együtt élnek, és ez egy nagyon jó példa arra, hogy miként kell ennek kinéznie. Ez egy jó kiindulási pont, amelyet tovább kell vinnünk, és mi, mint Európai Unió továbbra is támogatni fogjuk ebben a folyamatban és reformokban Szerbiát.”

Szerbia az európai uniós csatlakozásban nagyjából félúton jár. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke szerint az elhúzódó folyamat megalázó Szerbiára nézve: „Azért tartom ezt megalázónak, mert mindaz az út, amin az ország átment a saját átalakítása folyamatában ezt bizonyítja, ezért azt gondolom, hogy talán a cselekedetek kellenek, hogy elegek legyenek ahhoz, hogy az ember az elkötelezettségét bizonyítsa, és nem kellene állandóan ezt a kérdést újra és újra feltenni.”

A tanácskozáson szó esett még arról, hogy Szerbia milyen erőfeszítéseket tesz az igazságszolgáltatás javításáért, a szervezett bűnözés visszaszorításáért és gazdaságának stabilizálásáért.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír