Ugrás a tartalomra

Pásztor István a közműfejlesztésről és a migrációs válságról

Az elkövetkező hónapokban helyi szakaszokat és úthálózatokat hoznának rendbe a tartományban, amelyre mintegy 550 millió dinár van előirányozva - nyilatkozta Pásztor István.

A Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában a VMSZ elnöke 7,5 milliárd dinár értékben újítanának utakat a következő években Vajdaságban egy köztársasági program keretében. Pásztor István a migrációs válságról is beszélt. Elmondta, hogy a hatóság feladata, hogy Magyarkanizsa, Horgos, Martonos, Szabadka és az érintett egyéb településeken élők biztonságát szavatolják. A belügyminiszternek is írtak egy levelet, amelyben a rendőrség fokozott jelenlétét kérték az említett helyeken.

Szabadkán minap a rendőrök szállították a helyi befogadóközpontba az illegális bevándorlókat. Magyarkanizsán járőrszolgálat működik, megpróbálják felszámolni az illegális sátortáborokat. Az illetékesek levelet írtak Nebojša Stefanović belügyminiszternek, hogy növeljék a rendőri jelenlétet Magyarkanizsán és a környező településeken - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta: a hatóság feladata, hogy megóvja az itt élők biztonságát. „Nekünk az az elemi érdekünk, hogy a saját polgárainkat megvédjük. Nem vagyunk mi idegengyűlölők, de azt gondolom hülyék se lehetünk. Elfogadjuk azt, hogy valakinek másfajta elképzelése van a jövőjével kapcsolatban, de akkor annak megvannak a szabályai. Mi sem mindenen átgázolva haladunk át a határon, útlevéllel szépen beállunk a sorba és készen van. Ezt kell nekik is csinálni. Aki ezt nem csinálja, az nem élvezhet semmiféle előnyt, és nem számíthat semmiféle empátiára azoktól, akik itt lakosok.”

Pásztor István nagy léptékű közműfejlesztésekről is beszélt. Elmondta, hogy valóban tervben van a Béreg és Nagykikinda közötti gyorsforgalmi út kiépítése, amely 3-4 év múlva kezdődne. A szakasz Béreget, Zombort, Kúlát, Verbászt, Szenttamást és Óbecsét kötné össze Törökbecsével és Nagykikindával. Emellett több helyi út állapotát is rendeznék. Ezeket a fejlesztéseket az elkövetkező hónapokban kezdenék. „Tárgyaltunk illetve megállapodtunk egy sor lokális útnak illetve sok városban az utcák felújításáról. Az elkövetkező hónapokban mintegy 550 millió dinár értékben. Illetve egyeztettünk arról is, hogy az elkövetkező években egy nagy állami útfejlesztési projekt keretein belül - ez a bizonyos 5000 km című nagy projekt - mik azok a vajdasági magyarok számára is fontos, nem csak nekünk de másoknak is fontos útfejlesztések. Ennek az összértéke megközelítőleg olyan 7,5 milliárd dinár.”

Pásztor István Szerbia EU-csatlakozásáról is beszélt. Elmondta, hogy felkészültebb az ország a tagságra, mint ahogy a tárgyalások jelenlegi állása ezt mutatja. Vannak új elképzelések, amelyek még mindig csak elvek szintjén léteznek. Eldől, hogy mit lehet ezekből megvalósítani, a legfontosabb mégis az, hogy haladjon a folyamat - tette hozzá a VMSZ elnöke.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír