Ugrás a tartalomra

Pásztor István Bácskossuthfalván: legfontosabb a munkahelyteremtés

Országunkban az egyik legfontosabb feladat most a munkahelyteremtés, ez azonban már meghaladja a kisebbségi politizálás lehetőségeit – mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke bácskossuthfalvi látogatása alkalmával. . Hozzáfűzte azonban, hogy a VMSZ politikájának a feladata erre folyamatosan rámutatni, a lehetőségekkel élve pedig befektetőket és tőkét vonzani azokra a területekre, ahol mi élünk. A tartományi parlament elnöke részt vett a helyi közösség tanácsának az ülésén, majd megtekintette a központi sétány és a Kossuth park melletti közösségi épület felújítási munkálatait, utána ellátogatott a PIK Moravica mezőgazdasági birtokra és a Sila láncgyárba is.
Kókai Menyák Melinda, Topolya Község polgármestere ez alkalommal elmondta: - Szerettük volna megmutatni, hogyan fejlődik az önkormányzat egyik legdinamikusabb települése, hogyan próbálnak egyensúlyt teremteni a közösségépítő és munkahelyteremtő befektetések között, és szerintem ezt a látogatás során láthattuk is. Hangsúlyozta, hogy mindezért a falu vezetését illeti dicséret.

Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácselnöke elmondta: - Teljesen elégedettek nem lehetünk, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy ha a beruházásokról van szó, vannak olyan cégek, befektetők, akik munkahelyeket tudtak teremteni. A PIK Moravica az egykori 40-ről 90-re, a Sila pedig a 130-ról több mint 200-ra tudta növelni a foglalkoztatottak létszámát. Előbbi emellett 40 idénymunkást is foglakoztat még. A két legnagyobb cégben jártunk, de vannak kisebbek, akik esetenként gondokkal küszködnek, mégis vannak fejlődési perspektíváik. A másik aspektusa a mai látogatásnak a helyi közösség és az önkormányzat befektetéseinek bemutatása. Az épülő sétány és a tájház szép példái annak, hogy együttes erővel sok minden megvalósítható. A jelentősebb beruházásokat mutattuk meg, de emellett a tóparton a vízvezeték lefektetése és turistaút kiépítése is megtörtént, a jövőben a Népegyetem épületében vendégszobákat szeretnénk kialakítani, két park kialakítását tervezzük, valamint be szeretném jelenteni, hogy a bácskossuthfalvi helyi közösség érdekelt az egykori fürdő megvételében is. Ez újabb perspektívákat nyit a falu szempontjából, és gondolom, az elkövetkező években lesz miről beszélni.

Kuruc Tibor a PIK Moravica igazgatója és Kispál Huba tulajdonos elmondták, húsz éve üresen álló farmot újítottak fel, 500 hízóbikájuk van jelenleg, a következő évben még 1000 jószág számára teremtenek feltételeket. Terveik szerint a farmon biogázt is termelnek majd, amit elektromos energiává alakítanak, a felesleges hőenergiával pedig üvegházakat szeretnének fűteni. A tervek megvalósulása 100-200 új munkahelyet jelentene a falunak. 5500 hektáron gazdálkodnak, ebből legalább 500-at szeretnének öntözhetővé tenni.
Méhes Béla, a Sila vezérigazgatója elmondta, megpróbáltak előre menekülni a gazdasági váláságból. 2010-ben a német partnerrel együtt sikerült a láncgyárban a kötélgyártást is beindítani, ma már 400 fajta kötelet gyártanak, évi 200 tonna mennyiségben. Termelésük 70% százaléka a határon túl talál vevőre, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 200-at. Az eredmény a mintegy 20 tagú fejlesztőcsoport munkájának is sokban köszönhető. Látogatása végén a tartományi parlamenti elnök úgy nyilatkozott, hogy a bácskosuthfalvi történetek az előrehaladásról, az ambíciókról, a fejlődésről szólnak, és a maga részéről ezeket csak támogatni tudja.

 

 

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír