Ugrás a tartalomra

Pásztor István: alkotmánysértő a belügyminiszter kijelentése

 

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint Ivica Dačić belügyminiszter kijelentése, amely szerint kettős állampolgárok nem tartozhatnak a szerb rendőrség állományához, sérti a szerb alkotmányt.

Pásztor István VMSZ-elnök alkotmányellenesnek nevezte a szerb belügyminiszter kijelentését. 'Problémás és érthetetlen' a szerb belügyminiszter álláspontja - mondta a magyar politikus a hét végén a Dnevnik című újvidéki szerb napilapnak.

Emlékeztetett, hogy a kettős állampolgárság nem akadálya annak, hogy valaki ügyész, bíró vagy katonatiszt legyen Szerbiában. Példaként említette a szerb nemzeti bank nemrég leköszönt elnökét,Radovan Jelašićot, aki szintén kettős állampolgárként töltötte be ezt a fontos állami tisztséget.

Hozzátette, tudomása szerint jelenleg is több ezer kettős állampolgár - a szerb mellett boszniai, horvát, montenegrói állampolgársággal rendelkező - személy dolgozik az Ivica Dačić vezette belügyminisztérium állományában.

Ivica Dačić mint emlékezetes nemrégiben Topolyán azt találta mondani, hogy kettős állampolgárok nem tartozhatnak a szerb rendőrség állományához.

A magyar parlament tavaly májusban elfogadott egy törvénymódosítást, amellyel jelentősen megkönnyítette a Magyarországgal szomszédos államok területén élő magyar nemzetiségűek számára a második, magyar állampolgárság megszerzését. A kedvezményes honosítás iránt óriási az érdeklődés a legutóbbi népszámlálás szerint csaknem 300 ezres vajdasági magyar közösség részéről is.

Vajdaság Ma

Többi hír