Ugrás a tartalomra

Pásztor: a fejlesztési bank körüli botrány kísérlet a tartományi hatalom megdöntésére

A Vajdasági Fejlesztési Bank (RBV) ügyvitelével kapcsolatban elrendelt vizsgálat, akárcsak az eset kapcsán a tartományra gyakorolt politikai nyomás arra enged következtetni, hogy ezzel a tartományi hatalmat igyekeznek destabilizálni, mondta Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke.
Pásztor a Dnevniknek adott interjújában úgy értékelte, "minden megaláztatás mellett, amit a tartományi adminisztráció ebben a kampányban kénytelen volt elviselni", az egész ügy hozadéka az lett, hogy csökkent a polgárok Vajdaságban és intézményeiben vetett bizalma.
"Nagyon komoly és súlyos vádakat hallottunk legfelsőbb szerbiai kormányszintekről, amelyeket azután visszavontak azzal a megindoklással, hogy ezt a média tévesen tálalta. És itt nem csak az RBV volt napirenden, de a Nagyberuházási Alap is", mutatott rá Pásztor.
A tartományi képviselőház elnöke hozzátette, a tartományi hatalommal szembeni bizalomvesztés árnyékában, ennek nyomása alatt jelentették be azután az új fejlesztési alap létrehozását. "Ez semmiképpen sem törölheti el mindazt a megaláztatást, pofont, amit a tartományi adminisztráció részeként az elmúlt hónapokban kénytelenek voltunk elviselni a fejlesztési bank miatt, de úgy vélem, a realitásokkal való szembesülésnek még csak az elején tartunk, s ilyesmiből egyre több és több lesz. És éppen ezért van értelme a fejlesztési alap létrehozásának, hogy menthessük a menthetőt az RBV-ből", mondta. Pásztor hozzátette, a vajdasági hatalomnak azért "nem hiányzott a Vajdasági Fejlesztési Bankkal (RBV) kapcsolatos kaland".
"Számomra ez soha nem tűnt racionálisnak. Azért, mert az a fejlesztési alap, amink korábban volt, a mi autonóm eszközünk volt, amelynek ügyvezetését az igazgató bizottság és az alapító szabta meg, az RBV pedig egy olyan bankrendszernek a része volt, amelynél a szabályokat a Szerb Nemzeti Bank diktálta. Ez pedig óriási különbség. A mi fejlesztési alapunk tíz éven keresztül, minden bejövő dinárt négyszer megforgatott. Volt kb. 6 milliárdnyi bejövő pénzünk, tíz év után pedig 24 milliárddal rendelkeztünk. Ezért esik most rosszul, hogy egy ilyen, teljesen autonóm fejlesztési eszközt egy olyan eszközzé alakítottunk, amelyben azért mégsem dönthetünk önállóan, hanem gyámkodni fognak felettünk. Ez pedig nem méltó az autonómia eszméjéhez", véli Pásztor.
A Szerb Haladó Párt (SNS) egyes tisztségviselőinek olyan bejelentései után, amellyel arra utalnak, hogy kérdésessé válhat az aktuális tartományi hatalom fennmaradása, Pásztor úgy véli, elképzelhető a tartomány statútumának módosítása. Ezek pedig a dokumentum azon részét érintenék, amelyek problematikusnak számítanak az alkotmánybíróság döntését követően.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír