Ugrás a tartalomra

Palicsi Magyar Sokadalom

Az idén ismét megszervezik Palicson a magyar művelődési egyesületek hagyományos palicsi fesztiválját, a magyar sokadalmat.

A nyári színpadon két napon át több száz táncos szórakoztatja majd a közönséget, ezenkívül több kísérőrendezvény, gasztronómiai finomságok, borok és kézműves-kirakodóvásár is várja majd az érdeklődőket. A fesztivál, mely az IPA határon átnyúló program keretében valósul meg, csupán az egyik állomása egy sokrétű projektumnak, mely a deszki Száva Központhoz és a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesülethez kapcsolódik.

A részletekkel kapcsolatban Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Brczán Krisztifor, Deszk város alpolgármestere, a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke és Brezovszki Roland, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke, művészeti vezetője tartott szerdán sajtótájékoztatót a szabadkai városháza sajtóközpontjában.

— A FOLKcoolTOUR elnevezésű IPA-projektum egy Magyarországon (Deszken) és egy Szerbiában (Szabadkán) működő egyesület együttműködése révén valósul meg, a Palicsi Magyar Sokadalom megszervezését pedig Szabadka Város Önkormányzata is támogatja. A program lehetővé teszi a Magyarországon és a Szerbiában élő szerb és magyar nemzeti kisebbségek egymáshoz való közeledését, továbbá eme rendezvények megszervezését, a különböző szokások és hagyományok bemutatását — mondta el Horvát Tímea.

Szabadka alpolgármestere kiemelte, különösen fontos, hogy a város felismerte a program jelentőségét, és az önkormányzat a kulturális pályázat által támogatta a Palicsi Magyar Sokadalmat, mely egyébként csak egy része ennek a projektumnak. A már hagyományosnak mondható rendezvényre az idén augusztus 30-án és 31-én kerül sor Palicson.

Magyarország és Vajdaság területéről érkező néptáncosok, mesemondók és tánccsoportok lépnek majd fel, bemutatva saját településük szokásait és hagyományait. Az alpolgármester asszony hozzátette, ez a rendezvény idegenforgalmi jelentőséggel is bír, hiszen a jó szórakozási lehetőségen kívül kézműves-kirakodóvásár, gasztronómiai finomságok színesítik a gazdag kulturális programot.

— A szerb nemzeti kisebbség már néhány száz éve jelen van Magyarországon, és a mi egyesületünk az egyik legrégebbi a szerb diaszpórában, ebben az évben ünnepeltük ugyanis egyesületünk fennállásának 70. évfordulóját — jelentette ki Brczán Krisztifor, Deszk város alpolgármestere, aki egyúttal a deszki Szent Száva Központ elnöke is. — Működésünk célja megőrizni identitásunkat és kultúránkat, ezért kerestünk olyan együttműködő partnert a határ túlsó oldalán, akinek profilja megegyezik a miénkkel, akinek ugyanolyan céljai vannak, és az eredményei tekintetében is hozzánk hasonló.

Az IPA határon átnyúló programok kapcsán kiemelte, hogy az elmúlt hat évben ez a negyedik köre a határon túli együttműködésnek. Az első sikeres projektum keretében felújították a régi szerb temetőt, mely az elmúlt negyven évben le volt zárva, majd megépítették a deszki Száva Központot, melyben szerb iskola és óvoda is működik, illetve a kulturális egyesületnek is otthont ad.

A következő körben a régi kézművesműhelyeket élesztették újra, így olyan népművészeti kézműves-tevékenységeket hívhattak újra életre, amelyek azon a területen már vagy száz éve feledésbe merültek. Most a negyedik körben pedig lakhatóvá tették az egyesület épületének padlásterét, mely mintegy 300 négyzetméteres. Az egy évig tartó FolkcoolTOUR projektumban együttműködő felek mindegyikének saját célja volt településén, Deszken az építkezés állt a fókuszban.

— Az elmúlt időszakban az egyesület számos alkalommal vendégeskedett Szerbia határ menti településein, illetve természetesen a Palicsi Magyar Sokadalom fesztiválon is részt veszünk — tette hozzá Brczán.

— A Talentum egyesület célja a magyar kulturális értékek, a néphagyomány és a népi kultúra megőrzése. Nagy örömmel fogadtuk, amikor felkeresett bennünket a deszki szerb egyesület, hiszen ugyanabban a cipőben járunk, azaz ugyanúgy a tánc, a zene és a hagyományok nyelvén beszélünk — emelte ki Brezovszki Roland.

A Talentum elnöke hozzátette, számos programot tűztek ki célul. A deszkiek megtekinthették a Művészetek otthona — otthon a művészetekben elnevezésű programot, továbbá részt vettek a Talentum által Horgoson megszervezett néptánctáborban, augusztus 30-án és 31-én pedig ott lesznek a Palicsi Magyar Sokadalom elnevezésű rendezvényen.

— Az IPA határon átnyúló program keretében a Talentum egyesület is részt vesz a deszki ajvárfesztiválon, a későbbiekben pedig sor kerül a Koreografija 0—24 elnevezésű koreográfusversenyre, előbb Szabadkán, majd pedig Deszken. Ennek külön érdekessége, hogy a koreográfusnak és a részt vevő csoportok táncosainak egy nap alatt kell elkészíteniük egy koreográfiát, melyet még aznap be is kell mutatniuk a közönségnek.

Ez mindenki számára újdonság lesz. Szabadkán az idén a Kosztolányi Dezső Színház nyújt majd otthont a rendezvénynek, novemberben pedig Deszk. Erre a szerb folkloristák is kaphatóak voltak — zárta mondanivalóját Brezovszki Roland.

Ezzel kapcsolatban Brczán Krisztifor hozzátette, a Koreografija 0—24 újdonságnak számít Deszken. Négy tánccsoport vesz rajta részt, és az egész lényege az, hogy a csoportok táncosainak nevét tartalmazó lapokat összekeverik, majd a koreográfusok közülük húzzák ki a saját csapatukat. A négy koreográfus négy témát dolgoz majd fel, és az ismeretlen táncosokkal egy nap alatt kell elkészítenie a koreográfiát, melyet még aznap kell bemutatni a deszki Bánáti Szemle elnevezésű rendezvényen.

Az egyesület elnöke kiemelte, ez egy nemzetközi zenei fesztivál, melyet az idén 24.-szer szerveznek meg. Az előző években népzenészek, népdalkórusok és népdalénekesek léptek fel, az idén pedig táncosok is lesznek a már említett négy koreográfiával, így a fesztivál még színesebbé válik.

Egyébként 2002-ben felállítottak egy Guinness-rekordot is, hiszen egyszerre 650 táncos járt kólót. Azóta Újvidéken megdöntötték ezt a csúcsot 12 000 részvevővel, de a deszkiek büszkék rá, hogy elsők voltak a rekord felállításában, és ugyanígy a Koreografija 0—24-re is büszkék lesznek, hiszen ez is újdonságnak számít a világban.

A Palicsi Magyar Sokadalom fő színhelye a palicsi nyári színpad lesz, emellett a szervezők kísérőprogramokkal is készülnek: gasztronómiai finomságok és ízletes borok, kézműves-kirakodóvásár, továbbá a gyermekek számára külön kézműves-foglalkozások.

A programok este 6-kor kezdődnek. Csütörtökön a budapesti Bahorka Társulat lép fel, majd Szabadka testvértelepülései, Székelyudvarhely és Dunaszerdahely néptáncosai, illetve Deszk település képviseletében a Banat szerb egyesület is.

Az est végén a szabadkai Juhász Zenekar lemezbemutató koncertet tart a nyári színpad bejáratánál. Pénteken csaknem 700 fellépője lesz a sokadalomnak, melyen a környező települések gyermek- és ifjúsági táncegyesületei mutatkoznak be, viszont a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek majd. Az est végére fergeteges sokadalmi hangulatot ígérnek a szervezők, akik mintegy 1000 nézőre számítanak.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét