Ugrás a tartalomra

Palics idegenforgalmi vonzerejének megmentése

Elkezdődött a palicsi wellnessközpont és aqua park építése – A projektum értéke több, mint egymilliárd dinár

Szombaton az alapkő letételével elkezdődtek a palicsi wellnessközpont és aqua park építésének munkálatai. A projektum értéke több, mint egymilliárd dinár. Az eseményen jelen voltak Rasim Ljajić, kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

A munkálatok helyszínén megtekintették a leendő wellnessközpont makettjét, amelyet Nebojša Daraboš, a projektumot kivitelező Palics Park Kft igazgatója, mutatott be, majd lerakták a központ alapkövét. Az egybegyűlt vendégeket és a sajtó képviselőit, a munkálatok helyszínén felállított színpadról Bogdan Laban köszöntötte, és a projektum jelentőségéről tartott rövid beszédet.

– Nagy nap ez a szabadkainak, és a helyi önkormányzatnak is, mert a palicsi wellnessközpont és aqua park kiépítésének kezdete egy nagy lépés afelé, hogy Palics és Szabadka visszakerüljön Szerbia és a régió turisztikai térképére. Büszke vagyok arra, hogy a helyi önkormányzat, a köztársasági elnök, a köztársasági- és tartomány kormány hathatós támogatásával, elkezdte ezt a projektumot, amely sokat segít majd Szabadka és Szerbia gazdaságának. Növelni fogja a jövedelmeket, a turisták számát a mi fürdőhelyünkön. Ezzel együtt jobb életet biztosít, minden egyes polgártársunknak. Ehhez hasonló projektumot nem találunk, nem csak Szabadkán, de még a körzetünkben, és tágabb környezetünkben sem.

A Férfi strandon vagyunk, 4,4 hektáron, ahol körülbelül egy év múlva egy modern wellnessközpont és egy aqua park fog állni harmincezer négyzetméteren, öt fedett és öt nyitott medencével – mondta beszédében Bogdan Laban, és megköszönte a Palics Park Kft. munkáját amit a projektumon végeztek, és reményét fejezte ki, hogy Szabadkán további ehhez hasonló projektumok fognak megvalósulni.

Rasim Ljajić Palics jelenlegi nehéz turisztikai helyzetét ismertette, amelyen a wellnessközpont kiépítésével szeretnének javítani. Erről a következőket mondta:

– Talán ez volt az utolsó pillanat, hogy megmentsük Palics idegenforgalmi vonzerejét, ugyanis évről-évre csökken a Palicsra látogató turisták száma. Ez talán az egyetlen, a tizennyolc szerbiai idegenforgalmi központ közül, amelyik negatív számokat mutat, különösen, ha az utóbbi néhány évet vizsgáljuk. A wellnessközpont és aqua park kiépítése nem csak a legnagyobb beruházás Palicson, de az egyik legnagyobb beruházás a turizmusba egész Szerbia területén. Remélem beváltja azokat a reményeket, amelyekért ezt az egész projektumot elkezdtük, a tartományi kormánnyal és a városvezetéssel együttműködve. Első célunk, mint ahogy már említettem, hogy megmentsük Palicsot. Az összes fürdőhely és turisztikai központ közül Palicson tartózkodnak legrövidebb ideig a turisták. Az átlag mindössze 1,7 nap, miközben más fürdőhelyeken ez a szám 4,3 nap. Palics egy komoly turisztikai központ helyett, mindinkább egy átutazó állomássá válik. A turisták számát illetően Palics a negyedik helyet foglalja el a fürdőhelyek közül. Azonban az itt töltött éjszakák számát tekintve már csak a tizennegyedik helyet foglalja el. Ezért készül ez a nagy turisztikai központ.

A miniszter továbbá azt is megemlítette, hogy mintegy háromszázezer szerbiai állampolgár utazik a környező országok fürdőhelyeire és wellness központjaiba. Rasim Ljajić reményei szerint ezt a számot is megváltoztatja az épülő komplexum.

Végül Igor Mirović szólalt fel, aki szintén a beruházás jelentőségét emelte ki, majd szót ejtett Szabadka többi folyamatban lévő projektumairól is.

– Szabadkán több projektumot is megvalósítunk a következő évben. Ezek, mind a köztársasági- és a tartományi, valamint a helyi önkormányzat együttműködésével valósul meg, így mindegyik fél saját költségvetéséből kevesebb összeggel kell hozzájárulnia a megvalósításhoz. Úgy, ahogy ennél a projektumnál. Egyik harmadát a köztársasági kormány, a másik harmadát a tartományi kormány, míg a harmadik harmadot a helyi önkormányzat biztosította. 2019 végére 2020 elejére befejeződik a szabadkai Népszínház, folytatjuk az Y-elágazás munkálatai, amelyet a köztársasági kormány finanszíroz, és januárban egy pályázat keretében jelentős összegeket juttatunk az észak-bácskai körzet más önkormányzataihoz is – mondta Igor Mirović.

A beszédek után Pásztor István a sajtónak nyilatkozva osztotta meg véleményét a projektumról.

– A projektum minden szempontból tekintve nagyon fontos. Turisztikai szempontból, és Palics régi fényének a visszavarázsolása szempontjából is fontos, meg azért is mert ez a beruházás növeli nem csak Palics, de Szabadka vonzerejét is. Ez a beruházás funkcióba helyezi mindazokat a kapacitásokat, amelyekbe az emberek elég sok pénzeket öltek az elmúlt évtizedekben, várakozva arra a napra, ami ma itt bekövetkezett. Az a szándékunk, és mindenkinek az az érdeke, hogy a szabadkaiaknak legyen eggyel több okuk, hogy Palicsra jöjjenek, és ugyanakkor minél többen legyenek olyanok, akik egy napot, egy hétvégét vagy akár egy egész hetet is eltöltenek itt. Palicsnak eddig is meg volt a maga vonzereje, de nem voltak olyan tartalmak, amik itt tartották volna az embereket. Ennek a beruházásnak a megvalósulásával, amely két költségvetési év alatt fog realitássá válni több, mint egy milliárd dinár értékben azt gondolom, hogy egy olyan külső és zárt tartalom áll majd rendelkezésre, amely versenyképes lesz majd a környéken található hasonló tartalmakkal. Megszűnik a szüksége annak, hogy külföldre utazzanak azok, akik igénybe akarják venni az ilyen jellegű szolgáltatásokat. Azt gondolom ez mindenkinek a hosszú távú távú érdeke – nyilatkozta Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, pasz (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét