Ugrás a tartalomra

„Öt hónap alatt több támogatás, mint korábban évek alatt”

A VMSZ óbecsei szervezete sajtótájékoztatón számolt be a hatalmi koalíció részeként folytatott tevékenységéről

Munka, odafigyelés, általános problémákkal való törődés, a közösségért való kiállás – ezt ígérte a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezete öt hónappal ezelőtt, amikor belépett a hatalmi koalícióba, és az eltelt időszak látható eredményei ezt a hozzáállást igazolják is – jelentette ki Molnár Viktor, a községi szervezet elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint öt hónap alatt több pályázati pénz – mintegy 110 millió dinár – érkezett Óbecsére, mint korábban évek alatt, ezek közül a legfontosabb a péterrévei és a bácsföldvári vízellátás javítására, a csatornák tisztítására és a közvilágítás fejlesztésére érkezett támogatás, de nagy öröm az óbecsei iskolákban régóta várt, összesen ötmillió dináros eszközvásárlási támogatás is.

Szilágyi Edit, a községi képviselő-testület alelnöke szerint a látványos eredmények gyors elérését gyakran komoly adminisztrációs akadályok nehezítik, példaként a péterrévei vízrendszer kiépítésének számos jogi buktatóját emelte ki.

Sikerként említette a községi tanácsnak a pecesori úttal kapcsolatos hozzáállását, elmondása szerint a VMSZ kezdeményezésére a testület támogatja a rendkívül rossz állapotban lévő út javítását.

Az, hogy csak kátyúzásra vagy egy új aszfaltrétegre is futja-e majd, netalán egy teljes körű útfelújításra is sikerül előteremteni a pénzt, csak az előzetes költségkalkulációk után derül ki. Szilágyi szólt a határokon átívelő, egyre intenzívebb kapcsolatokról is, amelyek nemcsak a kultúrára, hanem a gazdasági együttműködésre és közös IPA-projektumokra is kiterjednek.

A regionális irodákkal, testvérvárosok civil szervezeteivel szorosabbá váló kapcsolatok tényét Stefaniga Csaba kultúrával, civil szervezetekkel és regionális együttműködéssel megbízott tanácstag is megerősítette.

Molnár Viktor beszámolt arról is: Bácsföldváron fennállt a veszélye annak, hogy kettő helyett csak egy magyar tagozat lesz őszre, de a szülőkkel folytatott beszélgetések során sikerült őket meggyőzni arról, hogy – a mások által szorgalmazott – vegyes csoport helyett magyar tagozatba írassák be gyermekeiket. Molnár szerint ennek köszönhetően remélhetőleg mégis lesz két magyar óvodai tagozat a faluban.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, feró
Többi hír