Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor az érdekeiket képviselni képes erők támogatására buzdítja a vajdasági magyarságot

Eljött a cselekvés ideje

A szerb–magyar együttes kormányülést követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke Szabadkán a Városháza dísztermében a Mindannyian mottóval megszervezett vajdasági EP-választási kampány keretében megtartott alkalmi rendezvényen buzdította a vajdasági magyar, szavazati joggal rendelkező kettős állampolgárokat, hogy minél tömegesebben vegyenek részt a május 26-án megtartandó magyarországi EP-választásokon és így járuljanak hozzá Közép-Európa és a magyar közösség érdekeinek, valamint a kereszténydemokrata értékeknek a megfelelő képviseletéhez.

Az egybegyűlteket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntötte, kiemelvén: eddig is meg volt arról győződve, hogy a vajdasági magyarság szülőföldje élhető közeg, ám ettől a naptól ez az érzés még jobban megerősödött benne. Mint hozzátette, hiszi, hogy ennek tényét hamarosan mindenki felismeri. Az együttes kormányülésen olyan perspektívák nyíltak meg, amelyek még élhetőbbé teszik a szülőföldet, ennél nagyobb érdeke pedig nem lehet a magyar közösségnek, emelte ki a VMSZ elnöke, majd köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért végig hitt abban, hogy a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatokat a jelenlegi szintre lehet emelni.

Annál jelenleg semmi sem fontosabb, hogy mindenkit sikerüljön mozgósítani, aki szavazati joggal rendelkezik, hiszen az EP-választás nemzeti érdek, hangsúlyozta Pásztor István, megismételvén abbéli álláspontját, hogy „lehetnek közöttünk nézetkülönbségek, ám az életben vannak olyan pillanatok, amikor ezeknek a különbözőségeknek el kell törpülniük, amikor egységesen kell felsorakozni a közös érdek mögött”. Az EP-választáson azon a politikai mezőn kell kiharcolni a lehető legjobb pozíciót, amelyiken a magyar nemzet felemelkedéséért lehet harcolni a későbbiekben, hallhatták az egybegyűltek. Pásztor végül köszönetet mondott, amiért az elmúlt öt évben Deli Andor személyében a vajdasági magyar közösségnek EP-képviselője lehetett, de azért is, hogy Deli Andor ismét befutó helyen szerepel a Fidesz–KDNP fémjelezte listán.

 

Orbán Viktor felidézte az elmúlt kilenc évet, amely hatalmas fordulatot hozott a magyar nemzetpolitika és a kereszténydemokrata értékek előtérbe kerülésének tekintetében, de ekkor kezdődött meg Magyarország gazdasági megerősödésének a folyamata is, ami azért fontos, mert erős anyaország nélkül nincsenek erős külhoni magyar közösségek sem.

– Korábban senki sem hitte, hogy az anyaország olyan erős lesz, hogy képes lesz a világszínpadon kiállni saját, elszakított nemzetrészeiért. Azt sem hitte volna senki, hogy az anyaország jelentős, az életkörülményeket megváltoztatni képes gazdaságfejlesztő eszközöket tud majd a határon túli közösségek számára biztosítani – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország miniszterelnöke a folytatásban abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia hamarabb válik az EU tagjává, mint azt sokan gondolnák. Szavai szerint ez a szerbeknek ugyanúgy érdeke, mint a Szerbiában élő magyaroknak, de magának az EU-nak is, hiszen kezdi kimeríteni erőforrásait, az új tagállamok pedig új erőt és lehetőségeket jelképeznek.

– Az EU-nak ma olyan vezetőik vannak, akik ezt nem ismerik fel, de az idő kitermeli a megfelelő vezetőket. Szép lassan megérnek azok az európai vezetők, akik megértik, hogy a következő tíz év feladata a Magyarország–Románia–Bulgária közötti térség integrálása, ennek a térségnek a legerősebb országa pedig éppen Szerbia – fejtette ki Orbán.

A vajdasági magyar gazdaságfejlesztő program tekintetében a miniszterelnök kiemelte, hogy az utóbbi három évben 60-70 milliárd forint közötti összeget különítettek el erre a célra, a gazdaságerősítést pedig a jövőben is folytatják, az idén várhatóan 7-7,5 milliárd forintot különítenek el a vajdasági projektumok számára.

– Napjaink központi kérdése az elvándorlás, illetve az, hogy akik elmennek, azok visszajönnek-e, vagy az asszonyok szülnek-e elég gyermeket azok helyett, akik elmentek. A mi feladatunk olyan fejlődési pályára segíteni az itteni magyarokat, hogy higgyenek a térség fejlődésében és elhiggyék, hogy nem kell elhagyniuk szülőföldjüket. Eljön az az idő, amikor az elvándorlás lassul, majd megáll, végül pedig visszafordul. Ez történt Magyarországon is. Az anyaország segítségével a vajdasági magyarság is képes lesz erre a fordulatra. Ez most nem a nagy szavak időszaka, hanem a korábban kiharcolt lehetőségek kihasználásának és a tervek megvalósításának az időszaka. Mindennek tükrében az a legfontosabb, hogy az első lépést hibátlanul tegyük meg, az első lépés pedig a soron következő EP-választás. A hazát és a nemzetet kellő komolysággal, odafigyeléssel, valamint súllyal kell képviselni Brüsszelben, erre pillanatnyilag pedig egyedül a Fidesz–KDNP koalíció képes, ezért arra kérek mindenkit, hogy vegyen részt a választásokon és támogassa szavazatával listánkat – fogalmazott Orbán Viktor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E. (Fotó: MTI)
Többi hír