Ugrás a tartalomra

Olcsó üzemanyag és hektáronkénti szubvenciók a gazdáknak

Kétféle támogatási intézkedést fogadott el a mezőgazdasági termelők megsegítésére csütörtöki ülésén a köztársasági kormány – Fremond Árpád: Az intézkedéscsomag kedvező, de várjuk ki, mi valósul meg belőle

A szerb kormány csütörtök délután megtartott ülésén hozta meg a mezőgazdaság támogatásáról szóló döntését. Az egyik jóváhagyott intézkedés az őszi vetéshez szükséges üzemanyag kedvezőbb árú beszerzésére, a másik pedig a növény- és burgonyatermesztés területalapú, azaz hektáronkénti támogatására vonatkozik.

– Tíz napon belül lehetővé tesszük a termelők számára, hogy a kiskereskedelmi árnál 76 dinárral olcsóbban juthassanak hozzá az őszi vetéshez szükséges üzemanyaghoz, erre a célra összesen hetvenmillió liter üzemanyag áll majd a gazdák rendelkezésére. A bejegyzett gazdaságok számára ugyanakkor hektáronként 6420 dináros támogatást hagyunk jóvá növénytermesztési célokra, s erre összesen 10,5 milliárd dinárt fordítunk – közölte a részleteket a kormányülést követően megtartott sajtótájékoztatón Goran Knežević mezőgazdasági miniszter.

A további öt támogatás elfogadásához az állami költségvetés módosítására lesz szükség, közölte a tárcavezető, s véleményének adott hangot, miszerint az állam ez év végéig eleget fog tenni a termelőkkel szembeni minden egyes kötelezettségének.

A szárazság okozta károkról szólva Knežević olyan adatokat közölt, amelyek szerint országos szinten ötven százalékkal lesz alacsonyabb a kukorica, a szója és a napraforgó terméshozama. Véleménye szerint ez az árak emelkedését fogja kiváltani, hiszen az alacsony hozam csökkenti a kivitelt, s ezáltal a deviza beáramlását is.

Mint ismeretes, a kormány egy héttel korábban a szárazság okozta károk enyhítését célzó mezőgazdasági támogatások elfogadásáról is döntött, egyebek között arról is, hogy a Köztársasági Árutartalékok 200 ezer tonna kukoricát vásároljon fel a tartalékok stratégiai céllal történő feltöltésére. A kormány ideiglenesen feloldotta a gabonafélék importjára vonatkozó vámokat és egyéb illetékeket a következő aratás lebonyolításáig. Figyelemmel fogják kísérni a gabonaexportot is, s amennyiben a hazai piac ellátottságát veszélyeztető horderejű kivitellel találkoznának, úgy megfelelő lépéseket tennének e piac védelmében. A hizlalási támogatásokat is növelték az év végéig, szarvasmarhák esetében jószágonként 5000 dinárról 10 000 dinárra, sertéshizlalás esetén pedig 500 dinárról 1000 dinárra emelkedett a szubvenció értéke. A gazdák bizonyos pénzügyi kötelezettségeit is elhalasztották, többek között meghosszabbították a rövid- és hosszútávhitelek törlesztése esetén érvényes türelmi időt is. A kormány egy hete 35 tevékenység esetében a pénztárgépek alkalmazásának kötelezővé tételéről szóló előírást is felfüggesztette.

„MI TEREMTETTÜK ELŐ A PÉNZT”

Knežević szerint a szárazság okozta károk csökkentésére irányuló kormányintézkedések az elmúlt húsz-huszonöt év legnagyobb mezőgazdasági támogatásainak számítanak, s összesen 160 millió eurót tesznek ki. Emlékeztetett a kabinet azon döntésére is, mely szerint a gazdák átütemezhetik adósságaikat, közvetlen támogatásokban is részesülhetnek, de fontosnak tartotta kiemelni a piacon esedékes beavatkozás lehetővé tételét is. Mint mondta, az előző mezőgazdasági miniszter csak megígérte a hektáralapú támogatást, a mostani kormány azonban az ennek szavatolásához szükséges pénz is előteremtette. Véleménye szerint a felsorolt támogatások nem tudják teljes egészében pótolni a gazdák kárát, de lehetővé teszik az újabb mezőgazdasági termelés elindítását. A már elfogadott és a tervben lévő intézkedések kapcsán kijelentette, hogy azoknak köszönhetően összességében el lehet majd érni, hogy a termelők ne az „eget kémleljék folytonosan”, mert a kielégítő hozamot ezek a támogatások is nagyban elősegíthetik.

RENDKÍVÜL NEHÉZ ÉV

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője az elfogadott intézkedések kapcsán lapunknak elmondta, kedvező jel, hogy az elmúlt időszakban már jó néhány támogatást jóváhagyott a kormány, s hogy az annyira várt területalapú támogatás is elfogadásra került, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban hallani sem lehetett róla.

– Biztosan kijelenthetem, hogy az állam teljes egészében nem fogja tudni kárpótolni a termelőket, nincs pénz arra, hogy minden igénynek eleget tudjon tenni. A termelők üdvözölték azt a korábbi csomagot, amelynek értelmében különféle járulékokat töröltek el, továbbá bizonyos támogatások térítésmentességéről döntöttek, habár e csomag kapcsán is merültek fel gondok: az állam például leírja a kibérelt földek bérleti díját, ez a megoldás viszont csupán a gazdák kis hányadán tud segíteni. A most elfogadott támogatások kapcsán azt tartom lényegesnek, hogy a kifizetések minél előbb megtörténjenek, hiszen az olajrepcét már vetni kellene, másrészt október elsején indul a 2012/13-as termelési év, és az új befektetésekhez pénz is kell – fogalmazott Fremond.

Csütörtökön a képviselők kérdéseket tehettek fel az illetékes minisztereknek, s ezen az ülésen hangzott el az is, hogy az állam műtrágyát tervez kedvezményes feltételek mellett szavatolni a termelőknek. Mint azt Fremond elmondta, bizonyára lehetőség nyílik majd arra is, hogy a műtrágyáért terménnyel fizessenek a gazdák, s itt mindenekelőtt arra kell majd ügyelni, hogy ez a csere megfelelő ár szerint menjen végbe.

A képviselő véleménye szerint a termelők egy rendkívül nehéz év elé néznek, hiszen tartalékaik nem lesznek, s ez megnehezíti a következő termelési időszak kezdetét is. Mint mondta, az eddig látottak alapján a kormány igyekszik minden tőle telhetőt megtenni annak érdekében, hogy enyhítse a bekövetkezett károkat. Szerinte az elfogadott és egyre bővülő intézkedéscsomag kedvező, de meg kell várni, hogy az előirányzott támogatásokból pontosan mi valósul meg.

– A költségvetés átütemezésekor is figyelemmel kísérjük, mennyi pénz jut majd a mezőgazdaságnak, s az eddigi intézkedések és tapasztalatok alapján már meg tudjuk ítélni, mi várható az előttünk álló időszakban, s hogy megvalósíthatóak-e az eddig hallott ígéretek.

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír