Ugrás a tartalomra

Ők a legjobb lovasok

Mohol, Kishegyes és Oromhegyes. Ők a III. Vajdasági Vágta győztes települései. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamát szombaton tartották az észak-bácskai Zobnaticán. A fergeteges hangulat és a színes kísérő programok sem maradtak el. Az esti döntő futam pedig kiélezett küzdelmet tartogatott.  
A nagy múltú bácskai méntelep, Zobnatica adott otthont idén is a Vajdasági Vágtának. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamán idén először szerveztek Kishuszár Vágtát is. A három induló közül az adai ifj. Gyarmat István volt a leggyorsabb, pónija, Seriff meg is köszönte a közönség szurkolását.
A gyermekek futamában ők képviselik majd Vajdaságot a szeptemberi Nemzeti Vágtán Budapesten.
Ifj. Gyarmat István, győztes, Kishuszár Vágta: „Nagyon izgalmas volt és a sok ember, a közönség. Nagyon izgultunk, de sikerült megoldanunk a problémákat.”
A rajtra vártak egész nap a III. Vajdasági Vágta résztvevői. A délutáni elődöntőkben négyen lovagolták be magukat a döntőbe. A moholi Szerbák Zoltán állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ő Perun nevű hátasával volt a leggyorsabb.
Szerbák Zoltán, győztes, III. Vajdasági Vágta: „Számítottunk erre, mert a ló nagyon gyors és biztos.”
A második és harmadik helyért megküzdöttek a versenyzők. Másodikként végül a kishegyesi Cékus Árpád ért célba Gádzsó nevű lovával.
Cékus Árpád, második helyezett, III. Vajdasági Vágta: „Nagyon nehéz volt, egy hajszálon múlott a második és a harmadik hely is, az elsőt nem tudtam volna beérni.”
A leglelkesebb szurkolótáborral az oromhegyesiek büszkélkedhettek, aminek meg is lett az eredménye. Dudás József lett a harmadik, Cézárral.
Dudás József, harmadik helyezett, III. Vajdasági Vágta: „Nagyon nehéz volt, mert nagyon jó lovak vannak. Nem gondoltam volna, hogy ezt ki tudom hozni a lovamból, meg hogy ő ezt megcsinálja értem, hogy újból rajthoz áll egy nagy sérülés után. Az utolsó száz méteren majdnem sikerült másodiknak lennünk.”
A budapesti Nemzetközi Vágta előfutam-győztese  Stefan Radanić lett Gocs hátán, így ő képviselheti Szerbiát szeptemberben Budapesten. A III. Vajdasági Vágtán öten szereztek jogot arra, hogy a budapesti döntőben képviseljék a délvidéki lovasokat.

Vajdasági Vágta

Zobnaticán ma tartják a Vajdasági Vágtát. Végre kiderül, mely lovasok képviselik Vajdaságot a budapesti Nemzeti Vágtán. Délelőtt elállt az eső, az előfutamok már zavartalan napsütésben zajlottak le.

Ahogy az esőfelhők szakadoztak fel, úgy teltek meg a nézőhelyek a zobnaticai lóversenypálya lelátóin. A tavalyi tízezres tömeget nem sikerült túlszárnyalni, de a bizonytalan időjárás ellenére is néhány ezren kilátogattak a programra.

Rácz Szabó Márta, Mohol: „Már tavaly is részt vettünk ezen a rendezvényen és nagyon szép volt, jól éreztük magunkat, és az idén sem szerettük volna kihagyni. Mi az eső ellenére is elindultunk, lesz, ami lesz alapon.”

Vajdaság egész területéről érkeztek lovassport-kedvelők és kikapcsolódni vágyók a III. Vajdasági Vágtára.

Földi Krizsán Kitti: „Azért jöttem el a vágtára, mert nagyon szeretem a lovakat.”

 

A résztvevők ünnepélyes bevonulása után Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója köszöntötte a résztvevőket és a nézőket. „Mi, vajdasági emberek, magyarok és nem magyarok találkozzunk, a ló és a vágta az apropója ennek a történetnek, de a lényeg, hogy beszélgessünk, hogy közösséget alkossunk, érezzük azt, hogy együvé tartozunk.”

A Vajdasági Vágta szervezői a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség és a budapesti Lovas Show Kft.

Pál Károly, társszervező, Vajdasági Vágta: „A Vajdasági Vágta mai sikere azt fogja eredményezni, hogy meg fog nőni az önbizalom abban, hogy van itt élet, van itt lehetőség, van jövő.”

Húsz település képviseltette magát a megmérettetésen. Az előfutamok győztesei versenyezhetnek majd a ma esti döntőben. Az eredmények alapján Oromhegyes, Kishegyes, Mohol és Bácsfeketehegy lovasai mérkőznek meg a Nemzeti Vágtán való részvétel jogáért.

Davidovity Deján, előfutamgyőztes, Bácsfeketehegy: „Nagyon jól sikerült, hála Istennek, jól ment, remélem, a döntő is ilyen jó lesz.”

Az előfutamok mellett a többi között lovasbemutató, íjászbemutató, ügetőfutamok is szerepeltek a programok között. A Vajdasági Vágta első három helyezettje, a Kishuszár Vágta győztese, valamint a budapesti Nemzetközi Vágta előfutamának első helyezettje szeptemberben méretteti meg magát Budapesten.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV Fotó: Basity Gréta
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto