Ugrás a tartalomra

Óbecsén lezárult A hely szelleme

Kapcsolattartás az elszármazottakkal projekt zárókonferenciája

Csütörtökön az óbecsei Fehér Hajó Szállodában tartották meg A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal című projekt zárókonferenciáját. A vendégeket mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte, a konferenciát Vuk Radojević óbecsei polgármester nyitotta meg.
Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke a Fejlesztéspolitikánk eszközei – kire számíthatunk? című előadásában a perspektívateremtés fontosságát emelte ki, amelynek a megoldása véleménye szerint nem nemzeti, hanem általános közéleti feladat. Azt is hozzátette: komoly infrastrukturális beruházások nélkül nincs fejlődés, és a térségi esélyeket csakis egy egységes régióban gondolkodva lehet megnövelni.
Schwertner János projektvezető, a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület elnöke a projekt céljait és eredményeit ismertet elmondta: a projekt ideje alatt összegyűlt tapasztalatokkal egy olyan módszertan állt össze, amelynek segítségével minden település fel tudja venni a kapcsolatot az elszármazottakkal és vissza tudják kapcsolni őket a település életébe.
Dr. Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár az elvándorlók társadalmi jellemzőit ismertetve többek között arról beszélt: a beruházási és munkaerő-piaci lehetőségek feltárására többfunkciós közösségi tereket, mikrotérségi és humán szolgáltatási központokat kell létrehozni, a társadalmi migráció alapjainak a megteremtésére tudásalapú regionális fejlesztési terveket kell kidolgozni, az állami és a civil szférában pedig a közösségfejlesztést kell kibővíteni.
Dr. Lengyel László, a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa szerint a külföldön tanulók hazatérése sokszor a kölcsönös elvárásokon, a diplomahonosítás lehetőségén, a visszatérő elfogadottságán, a szerb nyelv ismeretén és a szakmai kapcsolatrendszer kiépítésének a sikerén múlik - ennek érdekében kell aktív kapcsolatot kiépíteni a külföldön tanuló diákokkal, és programokkal támogatni a hazatérést és az elhelyezkedést. A Magyar Nemzeti Tanács ezért nem csak a hazai diákokkal tart kapcsolatot, de adatokkal rendelkezik a Magyarországon állami karokon tanuló hallgatókról is. Ezeknek a tanulóknak a száma folyamatosan növekszik, a 2010/2011-es tanévben pedig igen jelentős (1516 fő) lett.
A délután folyamán Nádi Karolina InfoPont-vezető a személyes kapcsolattartás eszközeiről, Badis Róbert szociológus a projekt módszertanának az átadásáról, Makkos Dalma budapesti doktorandusz a tervezés korszerű eszközeiről, prof. dr. Nagy Imre egyetemi tanár pedig a határon átnyúló projektek hatásáról beszélt.
A Magyarország-Szerbia IPA Határokon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósult projektben Óbecse, Ada, Temerin és Lajosmizse vett részt. A mintegy 89 ezer eurós pályázati projekt 2012. február 1-jén kezdődött, de az elmúlt időszakban létrehozott tartalmak továbbélnek. Ezek közül a legfontosabb az az adatbázis, amely az ezekről a településekről elszármazottak adatait tartalmazza. A program vajdasági koordinátora a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet volt.
 

Szerző (Forrás)
F.R., Vajdaság Ma
Többi hír