Ugrás a tartalomra

Nyolc módosítói indítványt nyújtott be a VMSZ az oktatási törvényjavaslatra

Oktatással kapcsolatos jogszabály-módosítások, illetve a duális képzésről szóló törvény meghozatala szerepel napirenden a szerbiai képviselőház ülésén.

Az oktatási kerettörvény összehangolására törekszik a kormány, illetve a parlament - nyilatkozta Fremond Árpád a Pannon RTV-nek. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a javaslatokra összesen nyolc módosítói indítványt nyújtottak be, amelyek három csoportba sorolhatók. Várhatóan a hét végéig kiderül az álláspont ezekkel kapcsolatban, jövő héten pedig a szavazásra is sor kerülhet - tette hozzá Fremond Árpád.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „Az első csoportba tartozik a nemzeti tanácsok hatáskörét megóvó és erősítő módosítási indítványok. Itt elsősorban azt szeretnénk, hogy az iskolai nevelési programokat továbbra is a nemzeti tanácsok véleményezhessék, átnézhessék, jóváhagyhassák. Erre irányul ez a csoportja a módosítási indítványainknak. A második csoportba azon módosítási indítványok tartoznak, amelyek a részarányos foglalkoztatás szempontjából lehetnek fontosak.

Tehát, ha valaki nem nyilatkozik arról, hogy milyen nemzetiségű, akkor itt szeretnénk azt vezetni, hogy milyen nyelven végezte a tanulmányait az élete során és ebből is megállapítható, hogy valaki azt a nyelvet beszéli vagy sem. Tehát az oktatási folyamatban ezt tudnánk követni. Illetve a harmadik csoportba azok a módosítási indítványok tartoznak, amelyek az anyanyelven való oktatás védelmét szolgálják.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír