Ugrás a tartalomra

Nyílt sisakkal – Pásztor István közleménye

Ifj. dr. Korhecz Tamás a vajdasági magyar közélet jeles tagja. Ismertségét és pályafutását képességei mellett elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönhette, amely párt 2000 óta folyamatosan a legmagasabban pozicionált közfunkciókba helyezte, akkor is, amikor 2008-ban tartományi egyéni képviselőjelöltként vereséget szenvedett, hiszen azt követően továbbra is tartományi jogalkotási-, közigazgatási- és nemzeti kisebbségi titkár maradt  a VMSZ kvótáján.

A függetlenségére érzékeny, pártonkívüliségére büszke jogtudóst a VMSZ elnökeként több alkalommal, nyilvánosan is felkértem, hogy 2014 után is folytassa pályafutását az MNT elnökeként, amit ifj. dr. Korhecz minden alkalommal visszautasított. Ezt követően kértem fel, hogy befutó helyen a Fidesz listáján és színeiben képviselje a vajdasági magyar közösség érdekeit mint európai parlamenti képviselő, amit szintén visszautasított, majd kijelentette, hogy politikai nyugdíjba kíván vonulni. Emlékeztetőül: újságírói kérdésre, miszerint a Magyar Nemzeti Tanács elnöki tisztsége után vállal-e más közéleti szerepet, ifj. dr. Korhecz Tamás azt válaszolta, hogy ,,amikor azt mondtam, hogy politikai nyugdíjba vonulok, ezt nagyon komolyan gondoltam”.

Mindezek miatt rendkívül megdöbbentő a vádaknak az a sorozata, az a vehemencia és sértettség, amivel az MNT volt elnöke minapi interjújában nekiront a VMSZ-nek, egyebek mellett olyan durva állításokkal, miszerint ő a média szférából teljesen ki lett lúgozva, miközben ezt cikkek és tévés jelentések cáfolják.

A magam részéről ifj. dr. Korhecz Tamást akkor is közösségünk meghatározó tagjának tartottam, amikor ő saját magát politikai nyugdíjasként értelmezte, ezért minden rendezvényünkre meghívtam az elmúlt fél évben is, csakúgy, mint korábban. Egy hónappal ezelőtt személyesen invitáltam meg egy találkozóra, amelyen megállapodtunk, hogy az érintett témákat és a szakmai együttműködés lehetőségeinek kibontását két-három héten belül folytatjuk – úgy tűnik azonban, hogy a párbeszéd helyébe ifj. dr. Korhecz részéről ez a folytatásos interjú került.

Anélkül, hogy a személyes sértettséget és indulatokat bárki elvitatni kívánná, a valóság tisztelete megköveteli annak kimondását is, hogy a 2010-es nemzeti tanácsi választások előtt ifj. dr. Korhecz Tamást kértem fel a választási program megírására, és nem Józsa Lászlót, az MNT akkori elnökét és, a Magyar Összefogás-listán szereplő személyekről is ifj. dr. Korheczcel egyeztettem a Párt Elnökségének döntése előtt. Ugyanezek elvek mentén a 2014-es nemzeti tanácsi választások programját Hajnal Jenő írta, és valóban nem kértem fel ifj. dr. Korheczet konzultációra a jelöltek vonatkozásában, mert ezt ismét a listavezetővel jártam körül, mielőtt a Párt Elnöksége meghozta a végső döntést.

Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy politikai érdekérvényesítő erejével segítse a Magyar Nemzeti Tanácsot, beleértve annak az Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és köztem megkötött megállapodásnak a folytatását, aminek köszönve az MNT 2010 és 2014 között sikeressé válhatott, úgy a felsőoktatási ösztöndíjazás, mint a szellemi örökség védelme és más programok vonatkozásában – amihez kétségkívül ifj. dr. Korhecz Tamás is hozzájárult szorgalmával és munkájával.  

                             

                                                                                                                                                                                                        Pásztor István
                                                                                                                                                                                   a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Többi hír