Ugrás a tartalomra

Növelik a tejprémiumot

A tejprémium összegének növelése is szerepel az új mezőgazdasági törvényben. Erről vitáztak ma a szerbiai parlamentben.

A törvényjavaslat kapcsán 126 módosítási indítványt nyújtottak be az ellenzéki pártok. A Vajdasági Magyar Szövetség több észrevételét is beépítik a törvénybe, ugyanis támogatták a párt módosító indítványainak többségét.

Hektáronként legkevesebb 12 ezer dinár területalapú támogatást kaphatnak a gazdák – egyebek mellett ez is szerepel az új szerbiai mezőgazdasági törvényjavaslatban.

A tejtermelőket is támogatják, a tervek szerint növelik a prémium összegét. Goran Knežević mezőgazdasági miniszter szerint a törvény elfogadásával csökkenhet a politikai befolyás a mezőgazdaságban. A Szerb Megújhódási Mozgalom képviselője a vita kapcsán kiemelte, hogy katasztrofális helyzetben vannak a szerbiai falvak, nincs pénz, befektetés.

Erre Goran Knežević így reagált: „A befektetések, igen ilyen a helyzet a falvakban, én nagyon jól tudom. Minden nap a bánáti falvakban vagyok, meg Szerbia-szerte.

A falvak elhagyatottak, csak minden negyedik házban élnek.”

A mezőgazdasági miniszter szerint ezeket a gondokat nem lehet egyik napról a másikra megoldani. Példaként Magyarország jó példáját hozta fel a tárcavezető. Magyarország az Európai Uniótól idén két és fél milliárd euró mezőgazdasági támogatást kap, Szerbia mezőgazdasági költségvetése viszont alig éri el az 500 millió eurót. A Demokrata Párt részéről Ivan Karić is bírálta a törvényjavaslatot. „A helyi önkormányzatoknak és Vajdaság Autonóm Tartománynak is részt kellett volna vennie a tervek és a stratégia kidolgozásában.”

Az agártárca vezetője erre kiemelte: a törvényjavaslat kidolgozásakor a parasztok véleményét kérték ki. Az ellenzék közül egyedül a Vajdasági Magyar Szövetség módosítási indítványait támogatták.

Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő: „Az elkövetkező időszakban a termelők számíthatnak arra is, hogy az önkormányzatoktól kamattámogatásra is pályázhatnak, mezőgépeknek a vásárlására, illetve gépek vásárlására az állattenyésztésben, a konyhakertészetben és a gyümölcsészetben is.

Előláttuk azt, hogy a hízóborjak vásárlására is lehessen támogatást adni az önkormányzatoknak, illetve a tartománynak, illetve a különböző állatorvosi számlákra is lehessen visszatérítést kérni.”

A mezőgazdasági törvényjavaslatról a tervek szerint még a héten szavaz a szerb parlament.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen