Ugrás a tartalomra

Nincs vészhelyzet a Duna felső szakaszán

A katasztrófavédelem megítélése szerint nincs vészhelyzet a Duna szerbiai felső szakaszán. Bezdánnál csütörtökre virradó éjszaka mindössze 2 centimétert emelkedett a vízszint, és reggel hat órakor 750 centimétert mértek. Apatinnál 807 centit mutatott a vízmérő, itt tizenkét óra alatt 5 centit emelkedett a vízszint. Gombosnál emelkedett legtöbbet a folyó, 14 centit, és reggelre elérte a 770 centimétert. A vízügyi szakemberek csütörtökön úgy értékelték, hogy ezen a szakaszon csütörtökön este tetőzik a folyó, Bezdánnál esetleg még egyetlen centit emelkedhet, és az árhullám tovább vonul Palánka, majd Újvidék irányába, ahol remélhetően ugyanúgy súlyosabb következmények nélkül vonul át, mint a felső szakaszon. Bezdánnál 2006-ban 732 centiméternél állt be a tetőzés, a mostani vízszint tehát megdöntötte a csúcsot.

– Az érintett szakasz töltésein intenzíven kaszálják a füvet, hogy a megfigyelők időben észrevegyék és jelezzék az esetleges átfolyásokat, buzgárokat, olyan jelenségeket, amelyek veszélyeztethetik a védekezést. A szükséges beavatkozásokra készen állunk, van elegendő munkaerőnk és gépeink, előre töltöttünk homokzsákokat, de ezen felül elegendő zsákot és homokot készítettünk. Pánikra semmi ok, a polgárok nyugodtak lehetnek, a gátakat a vízgazdasági vállalatok meg tudják védeni, ahol kell, ellennyomással erősítik meg a töltést. Bízhatunk benne, hogy a mostani árhullám is komolyabb következmények nélkül vonul el, mint a 2006-os – nyilatkozta a Zombori Rádiónak Predrag Rakonjac, a zombori katasztrófavédelem parancsnoka.

A védekezési feladatokat a vízgazdálkodási közvállalatok alkalmazottai és gépparkja látják el. Az 1965-ben épült védművek koruk ellenére jól állják a nyomást. Szivárgások természetesen előfordulnak, ám ezekkel a védekezésben résztvevők gyorsan és eredményesen megbirkóznak. A katasztrófavédelem parancsnoka szerint szükség esetére a helyi önkormányzatok tartalékokat képeztek, bevethető egységeket helyeztek készültségbe, a közvállalatok emberi erővel és járműveikkel is rendelkezésre állnak, akárcsak a Szerbiai Katonaság zombori I. Kiképzőközpontja, amelynek parancsnoka fölajánlotta a katonaság segítségét az árvízvédelemben.

Szerző (Forrás)
szikics, Magyar Szó
Többi hír