Ugrás a tartalomra

A nemzeti türelmetlenség szítása bűncselekmény

A vasárnap lezajlott és megszakított, botrányba fulladt Vojvodina – Partizan labdarúgó mérkőzés arról árulkodik, hogy a futballhuligánok primitivizmusa legfeljebb nem volt látható egy ideig, azonban a legkevésbé sem tűnt el.

Ugyanakkor a nemzeti alapon történő sértegetésre, soviniszta rigmusok skandálására a primitivizmus nem lehet magyarázat. Az, hogy futballhuligánok verekszenek, rendbontás. De az, hogy szurkolás helyett nemzeti közösségek ellen uszítanak, nem más, mint nemzeti türelmetlenség szítása, ami nem a társadalom egészének állapotáról beszél, de vészcsengőként jelzi, hogy a közbeszéd, a viselkedésmód, az indulatok megengedhetetlen irányba mozdultak el.

Ezt nem elegendő kimondani, nem elegendő felhívni rá a figyelmet. Ennek a fajta sovinizmusba oltott gondolkodásnak és viselkedésnek a törvény erejével kell gátat szabni, magyarán, ezt bűncselekményként kell kezelni. Felelős módon csak így lehet kellő mértékben tudatosítani, hogy a sovinizmus nem tolerálható és a primitív viselkedés nem mozdulhat el a nemzeti türelmetlenség szítása irányába. Ebben az igazságügyi szerveknek komoly felelőssége van.

                                                                                                                                                                                                        a VMSZ sajtószolgálata

Többi hír