Ugrás a tartalomra

„A nemzet élni fog”

Tegnap délután 16 órakor a topolyaiak szemerkélő esőben emlékeztek az 1848-as szabadságharcra. A Nyugati temetőben lévő 48-as emlékmű előtt Szakmány Major Edit, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke üdvözölte Kókai Mernyák Melinda polgármestert, dr. Tóth Anikót, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulját, Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselőt, Várkonyi Zsoltot, a Magyar Nemzeti Tanács közigazgatási hivatalának elnökét, Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét és a többi egybegyűltet.
Szakmány Major elmondta, hogy a magyar nép 165 évvel ezelőtt megindult, hogy kivívja szabadságát, de a harc még mindig tart.

– Sokaknak nem tetszik, hogy magyar nép kezébe akarja venni országa, nemzete jelenének, jövőjének irányítását. Bárhol éljünk a világban, kötelességünknek kell hogy érezzük magyarságunk megtartását és gyönyörű magyar nyelvünk ápolását – mondta az elnök, majd arról is szólt, hogy ha összefogással, szorgalmas munkával, tanulással és tudással emeljük fel nemzetünk öntudatát, önbizalmát, akkor „a magyar nemzet élni fog az idők végezetéig.”
Szakmány Major ünnepi beszédét követően dr. Tóth Anikó felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi levelét. Reményik Sándor Erdélyi március című versét Kokrehel Júlia színművésznő tolmácsolta, majd Fazekas Ferenc, Tisza menti főesperes rövid imát mondott el a szabadságharc áldozataiért.
A megemlékezés végén koszorúzás következett: az önkormányzat nevében Kókai Mernyák Melinda és Tőke Rózsa, a VMSZ helyi szervezetének nevében dr. Szakmány Major Edit és Márkus Zoltán, a VMSZ nevében Pál Károly és Egeresi Sándor, az MNT nevében Várkonyi Zsolt, a VMSZ községi női fóruma nevében Szikora Paul Erzsébet, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség ifjúsági szervezetének nevében pedig Sörfőző Andor helyezte el az emlékezés virágait a 48-as emlékmű előtt.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír