Ugrás a tartalomra

Német beruházás Pancsován

Több mint ezer autógyári munkásra lesz szükség

Baden-Württemberg tartomány Szerbia egyik legfontosabb gazdasági partnere. Kapcsolataink rendkívüli jelentőségűek a Németországgal kialakított viszony szempontjából, ezért további erősítésükre törekszünk – jelentette ki kedden Ana Brnabićkormányfő, aki Belgrádban részt vett Szerbia és Baden-Württemberg közös bizottságának ülésén.

Kiemelte, hogy a német tartományból több mint 100 cég, valamint kis- és közepes vállalat van jelen Szerbiában, és ezek összesen több mint 8000 munkást foglalkoztatnak. Tavaly Szerbia és Baden-Württemberg árucsere-forgalmának értéke meghaladta a 600 millió eurót, azaz 12 százalékkal volt nagyobb, mint 2016-ban, s várható, hogy az idén tovább növekszik.

– Szerbia és vállalataink számára fontos, hogy a fejlett német tartomány megnyissa piacát termékeink előtt. Ilyen szempontból is jelentős a közös bizottság működése. A testület munkacsoportjai az infrastruktúra, az energiaszektor, a szállítás, a környezetvédelem, a művelődés és oktatás, valamint a digitalizáció kérdéseivel foglalkoznak, az utóbbiak pedig a kormány prioritásai közé tartoznak – mondta Brnabić.

Szavai szerint Szerbia „szeret tanulni”, sokat jelent számára a tapasztalatcsere, és a német tartománnyal való együttműködésben hangsúlyozottan foglalkoznak a kulturális kapcsolatokkal. A rangos német delegációt tájékoztatta egyebek között arról is, hogy immár Szerbia is bevezeti a duális oktatást, ami döntő fontosságú a jó szakemberek képzése és a gazdasági fejlődés szempontjából. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Baden-Württembergben mintegy 70.000 szerbiai állampolgár dolgozik.

Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg kormányfője kijelentette, hogy tovább szeretnék építeni és mélyíteni a kapcsolatokat Szerbiával. A gazdasági fejlődés ma legfőképpen a tudománytól függ, azaz a gazdaságnak jól képzett munkaerőre van szüksége. Szerbia előtt nyitva áll az Európai Unió ajtaja, s az országnak eltökélt szándéka, hogy belépjen ezen az ajtón.

– Szerbia jó úton halad, és erősen elhatározta, hogy célt ér. Az uniós tagsághoz fontos feltételeknek kell eleget tennie, Baden-Württemberg pedig a partnere az EU-ba vezető úton – mondta Kretschmann, és bejelentette, hogy ellátogat a Bosch pećinci üzemébe, melybe 70 millió eurót fektettek.

A belgrádi megbeszélésekről kiadott kormányközlemény szerint a német tartomány miniszterelnöke közölte Brnabić kormányfővel, hogy konkrét segítséget szeretnének nyújtani Szerbiának egyebek között a környezetvédelemben, főképpen a hulladékkezelésben is.

Brnabić meghívta a tartomány küldöttségét, hogy június végén legyen jelen a felújított Nemzeti Múzeum megnyitóján, s elfogadta Kretschmann meghívását, hogy a kapcsolatok elmélyítése érdekében látogasson el hozzájuk.

Közben Martin Knap, a német–szerb gazdasági kamara elnöke kedden hivatalosan is megerősítette, hogy az autóiparban kiemelkedő szerepet játszó friedrichshafeni CTH vállalat pancsovai beruházásra készül. Ezt korábban Aleksandar Vučić államfő is jelezte, mondván, hogy a pancsovai beruházás 160 millió euró értékű lesz, s hogy ez több mint 1000 új munkahelyet jelent.

A szerbiai látogatáson tartózkodó Winfried Kretschmannt, Baden-Württemberg kormányfőjét kedden este Újvidéken fogadta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović, Vajdaság AT kormányfője is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Beta, Tanjug
Többi hír