Ugrás a tartalomra

„Nem pazarolhatjuk a pénzünket”

Željko Kovač: A termelőknek figyelemmel kell kísérniük a piac alakulását, ennek alapján tervezve meg a vetést és a termés eladását – Az Arab Emírségekből származó bérleti díjból befolyt összegeket a vajdasági csatornarendszer kiépítésére fordítják majd

A tavalyi gyenge termés jó esetben csupán csak a termelők befektetett költségeit fedezte. Bár a termelők többsége már elvégezte az őszi vetést, nem tudják, hogy a további beruházásokat hogyan és miből fogják megvalósítani – tudtuk meg Szarapka Endre ludasi termelőtől, aki egyike volt annak a mintegy négyszáz termelőnek, akik azért gyűltek össze, hogy meghallgassák az önkormányzat, illetve az állam nyújtotta lehetőségeket, és az őket tömörítő Ludas tim vállalat kínálta kedvezményeket.

Szarapka Endre 30 hektáron termel. 6-7 évvel ezelőtt kezdett el önállóan mezőgazdasággal foglalkozni. Beszélgetésünk során kiemelte, fontosnak tartja, hogy díjmentesen el tudja majd végeztetni a termőföld analízisét.
– Ez azért fontos, hogy tudjuk, milyen tápanyagokra van a földnek szüksége, illetve milyen és mennyi műtrágyát kell használnunk, hogy ne pazaroljuk a pénzünket feleslegesen. Elsősorban kukoricával, napraforgóval és kalászosokkal foglalkozom. A tavalyi évtől rosszabb már nem is lehet és csak reménykedhetünk abban, hogy az idei jobb lesz – emelte ki Endre.

A termelőket számos újdonság érinti az idén. Mindenekelőtt az új mezőgazdasági törvény, amely számos újdonságot tartalmaz.
– Jó, hogy január folyamán történik a mezőgazdasági törvény megvitatása, amire jelentős számú módosítási indítvány nyújtottak be. Az elmúlt 12 évben most van arra lehetőség először, hogy a törvényt részleteiben vitassák meg. Természetesen még mindig fellelhető olyasmi, ami módosításra szorul, de az a javaslat, ami elkészült, a termelők számára alapjában véve elfogadható – emelte ki Zabos Árpád, a Csantavéri Termelők Klubjának képviseletében.

Mint mondta, olyan változtatásokra is sor kerül, ami a kistermelőket érinti, vagyis ők is részesülhetnek majd támogatásokban.
Az önkormányzat lehetőségei korlátozottak – tudtuk meg Osztrogonác Simontól, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagjától. Kiemelte, a termelőknek egyre inkább a minőséges termelésre, a minőségi alapanyagok használatára kell odafigyelniük.

Ugyanakkor rámutatott a locsolórendszerek kiépítésének fontosságára is.
– Főként itt Észak-Bácskában, a homokvidéken szükséges az öntözőrendszer kiépítése, ugyanis olyan szélsőséges időjárási viszonyok mellett, mint amilyen a tavalyi volt, sajnos a mezőgazdaság nem tud fennmaradni. Az önkormányzat csupán arra tud javaslatot tenni, hogy a csatornahálózat mely területeket érintse.

A napokban már tárgyalások folytak ezzel kapcsolatban, és azt hiszem, nem fogok titkot elárulni, hogy az Arab Emírségekből származó bérleti díjból befolyt összegeket a vajdasági csatornarendszer kiépítésére fordítják majd – tudtuk meg Osztrogonác Simontól.

Rámutatott, mindenképpen hosszútávon kellene Szabadka és környéke locsolórendszerének kiépítését megoldani, amire véleménye szerint Magyarországgal közösen kell megoldást találni, hiszen költséges a Tiszából a víz felpumpálása, más megoldásokat kellene találni. Hozzátette, a múlt héten levélben kérték a közlekedési minisztériumot, hogy a két keréken guruló csatolható munkaeszközök bejegyzését ne kelljen a termelőknek elvégezni, ugyanis nem is lehet azt megtenni, mert nem felelnek meg semmilyen felállított műszaki feltételnek. A napokban várják a minisztérium válaszát ebben a kérdésben.

A Ludas tim 300–400 termelőt fog össze, elsősorban Ludasról, valamint a környező településekről. A szükséges vetőmag, műtrágya, permetszerek beszerzésénél nyújt segítséget, majd a termény raktározásánál, valamint értékesítésénél.

– Mivel tavaly rossz volt a termés, attól tartunk, hogy a magházak nem a legjobb minőségű vetőmagot dobják majd piacra, illetve megtörténhet, hogy korlátozott mennyiségű vetőmag áll majd a rendelkezésünkre. Ez az összejövetel arra ad lehetőséget, hogy a termelők kinyilvánítsák igényüket, és megpróbáljuk beszerezni a magokat – tudtuk meg Aladics Tibortól, a Ludas tim igazgatójától. Hozzátette: – Mi elsősorban a külföldi piacot célozzuk meg, de a hazai piacon is igyekszünk felvásárlókat találni. Minden felkínált termést fel tudunk vásárolni – mondta.
A Ludas tim már évek óta együttműködik a Confido timmel, amelynek képviselője előadást tartott az összegyűlt termelőknek.

– Az olajrepcének valószínűleg nagyon jó ára lesz az idén, a napraforgó felvásárlási ára pedig számításaink szerint eléri majd a 400 eurót tonnánként. Ugyanakkor a zab ára is nagyon jó most, 380 euró tonnánként, és lehet, hogy a mustár iránt lesz a legnagyobb kereslet. Fontos, hogy a termelők kísérjék figyelemmel a piac alakulását, amellett, hogy megtervezik a vetést, az árakat is figyelni kell. Vagyis a raktározásnak egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a terményt akkor érdemes eladni, amikor annak jó, vagy elfogadható az ára – emelte ki Željko Kovač, a Confido tim vállalat igazgatója.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen