Ugrás a tartalomra

Nem kérdeznek – tájékoztatnak

Továbbra is „hűvös szelek fújnak” Újvidék és Belgrád között – A tartomány pénzelése kapcsán felmerült probléma kezelésében nagy lépést jelentene, ha a szerb parlament megvitatná a vajdasági képviselőház indítványait

A tartományi és a köztársasági kormány megalakulását követően – bár kezdetben mindenki az együttműködés folytatásáról és a politikai különbségeken való felülkerekedésről beszélt – egyre inkább eltávolodott egymástól a két adminisztráció, és csakhamar a Vajdaság számára kulcsfontosságúnak számító kérdés, vagyis a tartomány pénzelése mentén alakultak ki ellentétek.

A köztársasági kormány javaslatára a szerb parlament elfogadta a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítását, melynek értelmében a tartománynak járó összeget ezentúl nem a büdzsé teljes bevételi oldala, hanem az adóbevételek költségfizetési része alapján számolják ki: ennek a kisebb összegnek a hét százaléka illeti meg tehát a tartományt. Vajdaság a Szerbiai Alkotmánybírósághoz fordult a megszavazott módosítás miatt. Az ellentétek egyre inkább akadályozták az Újvidék és Belgrád közötti kommunikációt, s ezen az áldatlan állapoton kellett volna némileg javítania a Mlađan Dinkić pénzügyminiszter és Bojan Pajtić tartományi kormányfő közötti október eleji találkozónak, amelyen viszont csak annyiban tudott a két tisztségviselő megegyezni, hogy a jövő év közepéig a köztársasági parlament elfogadja a tartomány finanszírozásáról szóló törvényt. Ez persze világossá tette, hogy az idei pótköltségvetésben és a jövő évi büdzsében még nem feltétlenül rendeződik majd Vajdaság pénzelése. A Tartományi Képviselőház javaslatot tett a szóban forgó törvény módosítására, a hét százalék valós értékének tisztázására, ennek megvitatásáról azonban mindez idáig még nem tárgyalt a köztársasági parlament.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szerint szavak szintjén ma is létezik az az együttműködés, amelyről a választásokat követően a politikusok beszéltek. Vannak azonban olyan elemei is a történetnek, tette hozzá, ahol a valóság meghazudtolja a kimondottakat.

– A szerb képviselőház procedúrájában van a vajdasági képviselőháznak egy törvénymódosítási indítványa, a következő tartományi parlamenti ülésen pedig elfogadásra kerül majd a 2013. évi költségvetésre vonatkozó újabb indítvány. A parlamentek közötti együttműködésről szóló ígéretek próbája az lesz, hogy napirendre tűzik-e majd Belgrádban ezeket a kérdéseket – fogalmazott Pásztor.

Megjegyezte, hogy az előző években, évtizedben több tíz hasonló vajdasági indítvány született, de egyet sem vitatott meg az akkor még más politikai színezetű szerb parlament. A mostani indítvány formálisan kiosztásra került a képviselők között, ellentétben az előző tíz év indítványaival. Pásztor ennek alapján arra következtet, hogy a parlament egyik következő ülésén a téma valóban napirendre kerülhet.

A FEJLETLENEK KÖZÖTT

A Vajdaságot megillető pénz kifizetése terén, egyelőre, semmi változás sincs.

– A költségvetés tekintetében az a több mint öt évvel ezelőtt elindult folyamat látszik folytatódni, aminek a jellemzője, hogy a tartományi büdzsé nominális értéke vagy meg sem felel az alkotmányos garanciának, vagy papíron megfelel, de a kifizetések tekintetében már nem. A 2013-as évre vonatkozó költségvetés is ilyen tekintetben problémás, mert szabad számítások szerint mintegy 15 százalékkal kevesebb pénz jut a vajdasági költségvetésbe, mint amennyi az alkotmány szerint kéne, hogy járjon. Külön gond az a költségvetési rendszerről szóló törvénymódosítás, amelyik ezt az alkotmányos garanciát teljes mértékben relativizálta, megkérdőjelezte és derékba törte – állapította meg a Tartományi Képviselőház elnöke.

Aláhúzta, hogy a szerb kormány most november 8-án fogadott el egy kormányhatározatot, amelyikkel kategorizálja a szerbiai régiókat és városokat. Ezen kategorizálás alapján, sajnálatos módon, Vajdaság a fejletlen szerbiai régiók közé került.

– Erről a helyzetről nem lehet nem beszélnünk, ezen nem lehet nem változtatnunk, mert ha nem teszünk semmit, akkor ez a süllyedés, leszakadás csak tovább folytatódik – hangsúlyozta Pásztor István.

A HOZZÁÁLLÁSSAL VAN GOND

Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár lapunknak elmondta, hogy a 2012. évi költségvetésről szóló törvény rendelkezéseit a köztársaság túlnyomórészt teljesíti, a tartománynak azonban kifogásai vannak a nagyberuházásokra fordítandó pénz elmaradása miatt.

– A problémát voltaképpen maga a törvény jelenti. Az, hogy egyáltalán megfelel-e az alkotmányos előírásoknak. Ez a kérdés merül most fel a 2013. évi költségvetésről szóló jogszabály kapcsán is. Ha az alkotmányt tartjuk szem előtt, akkor mindenképp megállapíthatjuk, hogy amint az elmúlt években, úgy most sem tesz eleget a kötelezettségeinek a köztársaság – fejtette ki Radoman.

Mint mondta, azokkal az összegekkel nincs túl nagy gond, amelyeknek a kezeléséhez a tartománynak nem sok köze van, s csak annyiban vesz részt azok irányításában, hogy továbbutalja a pénzt – például az oktatási intézményeknek vagy a községeknek járó eszközök tartoznak ebbe a kategóriába. A tartományi költségvetés 60–70 százalékáról van szó.

Radoman kifogásolta a köztársasági vezetőség viszonyulását.

– A köztársasági kormánnyal való együttműködés meglehetősen alacsony szinten van. Úgy fogalmaznék: inkább tájékoztatnak bennünket, minthogy megkérdeznének minket, vagy együttműködnének velünk. Belgrád nem tartja magát a korábban megbeszéltekhez, nem kapcsolta be a tartományi adminisztrációt a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvénytervezet vagy a költségvetési törvény elkészítésébe sem. Ezért most módosítási indítványokat kell tennünk, ahelyett hogy együttműködtünk volna, s rögtön egy elfogadható törvény született volna meg – mondta el a pénzügyi titkár.

Hozzátette, hogy a tartományi adminisztráció kérdéseire, hívásaira nem válaszolnak Belgrádban, így nem lát sok esélyt arra, hogy jövőre javuljon a helyzet.

AZ ALKOTMÁNY A MÉRVADÓ

A beterjesztett tartományi módosítási indítvány kapcsán Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági frakcióvezetője a Magyar Szónak elmondta, hogy véleménye szerint a kormánynak figyelmet kellene szentelnie e javaslatnak, s meg kellene vizsgálnia a törvényes lehetőségét annak, hogy ezt a kezdeményezést megvitassák.

– Nem lenne értelme egy olyan parlamenti vitának, amely nem hozna kedvező végeredményt. Az alkotmányban meghatározottakat mi mindenképp támogatni tudjuk: azt, hogy a költségvetés meghatározott része Vajdaságot illeti meg. Ez egy jó kiindulópontot jelent a kommunikációhoz, a megoldást szerintem a tartományi és a köztársasági kormány párbeszéde jelentheti – értékelte Ružić.

Úgy fogalmazott, hogy az, ami az alkotmányban van, alapvető dolognak számít, így nem képezheti vita tárgyát.

– Nem kell keresnünk az efféle kérdések politikai dimenzióját sem, hanem egyszerűen alkalmazni kell az alkotmányba foglaltakat. A törvényes keret meghatározásáról tárgyalni kell és fenntartható megoldást kell szavatolni – válaszolta a frakcióvezető arra a kérdésre, hogy támogatja-e a tartomány finanszírozásáról szóló törvény mielőbbi elfogadását.

Ružić szerint gondot jelenthet az, hogy a köztársaság és a tartomány szintjén eltérő összetételű koalíció van hatalmon, de véleményének adott hangot, hogy ennek semmiképp sem lenne szabad negatívan befolyásolnia magának a rendszernek, az államnak és a tartománynak a működését.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen