Ugrás a tartalomra

Nem fogadta el a szerb parlament a Vajdaságra vonatkozó jogszabályokat

Nem fogadta el a köztársasági képviselőház a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot és a tartományra vonatkozó határozatot sem.

A képviselők 14 módosító indítványról tárgyaltak. A hatalmi koalíció több képviselője az ülésen többször elmondta, hogy a Vajdaságra vonatkozó határozat lealacsonyítaná a szerb népet.

Szerbia alkotmánya a köztársasági büdzsé 7 százalékát garantálja a tartománynak, de Vajdaság finanszírozásának ügye a mai napig sem rendeződött teljesen. Ennek már 2008-ban meg kellett volna történnie. A Tartományi Kormány és Parlament által kidolgozott javaslatot az ellenzékből politizáló Vajdasági Szociáldemokrata Liga terjesztette a parlament elé. Eszerint Vajdaság számára biztosítani kell a 7 százalékot úgy, hogy a számítások alapjául az ország teljes költségvetését vegyék. A finanszírozásra vonatkozó törvénymódosítást 8-an támogatták, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 3, az Igazság és Megbékélés Pártjának 1, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség 4 képviselője.

A VMSZ álláspontja, hogy egyszerűen nem szavazhattak Vajdaság ellen. Ez azonban nem volt elegendő a módosítás elfogadásához. Korábban a VMSZ-DCSP frakcióvezetője már utalt rá, hogy nincs meg a kellő politikai akarat. Pásztor Bálint, frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Fontosnak tartom, hogy erről a témáról a köztársasági parlament vitát folytat, ugyanakkor egyértelmű, hogy továbbra sincs meg a politikai akarat ennek a törvénynek az elfogadásához, mint ahogy az elmúlt 12 évben sem volt. Annyi változott csupán, hogy 2014-től a Szerb Haladó Párt által irányított kormány nagyon jelentős tartományi projektumokat támogat országos költségvetési eszközökből.”

A Szerb Haladó Párt nem támogatta a javaslatot. Érvelésük szerint a Vajdaság finanszírozására vonatkozó törvény miatt összeomolna az ország pénzügyi rendszere, a határozat pedig alkotmányellenes.     

A Szerb Haladó Párt képviselője, Dragan Šormaz szerint Szerbiában jelenleg nincs szükség középszintű közigazgatásra, vagyis autonóm tartományra, a szerzett jogot azonban tiszteletben kell tartani, így Vajdaság autonómiáját is: „Ez továbbra sem változtat azon a tényen, hogy kifejtsem a véleményemet, hogy ellenzem mindezt. Ahogyan a törvény előterjesztője elmondta a véleményét, ami szerint a föderációt is elfogadhatónak tartják, hogy Vajdaság akár föderatív egység legyen. Amit ebben a javaslatban még láthatunk, az az, hogy ha valaki saját adóigazgatást szeretne, és esetleg még azt is megemlíti, hogy a rendőrséget is visszahozhatnák, ahogy egykor volt, vagy a vámigazgatást, ne adj Isten a katonaságot is, a bíróságokat, akkor oda jutunk, hogy gyakorlatilag állam lesz az államban.”

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke órákon át tartó szócsatába kezdett a haladók képviselőjével. Szerinte ezekkel a példákkal csak összezavarja az embereket. Nenad Čanak, köztársasági parlamenti képviselő, Vajdasági Szociáldemokrata Liga: „Nem az intézmények hatáskörének kiszélesítéséről van szó Vajdaságban, hanem - megismétlem - a törvény tiszteletben tartásáról. Ez egy már meghozott törvény, amit az alkotmány szerint kötelező lett volna alkalmazni 10 évvel ezelőtt. Ami pedig Šormaz úr megjegyzését illeti a vámmal és a katonasággal kapcsolatban, valóban nem értem, hogy miért tette. A vámot és a katonaságot Vajdaság Autonóm Tartománnyal kapcsolatban soha sehol sem említették.”  

A Szerb Radikális Párt szintén elvetette a tartomány pénzelésére vonatkozó javaslatot. Szerintük az meghaladja az autonómiát és politikailag nagyon veszélyes. Szerintük egyáltalán nem kell ilyesmiről tárgyalni, és mind a 14 módosító javaslatot le kellett volna söpörni a napirendről.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen