Ugrás a tartalomra

Művelődési házat kap Palics

Az IPA projektum keretében Mórahalmon Szerb–Magyar Kulturális Központ épül

Az Európai Unió IPA határon átívelő együttműködési programjának keretében Mórahalom és Szabadka közös projektum megvalósítására készül, melynek során Mórahalmon és Palicson is megépül egy-egy művelődési központ.

A tervek szerint az idén lezajlanak az előkészületek, maga az építkezés jövőre veszi kezdetét, másfél éven belül pedig megnyithatja kapuit a palicsi művelődési ház.

Horvát Tímea alpolgármester a projektum kapcsán elmondta, a projektum célja a területfejlesztés, a kulturális együttműködés és a turizmusfejlesztés is, ugyanakkor a palicsi kultúrházzal több mint hétezer palicsi lakos régi álma fog megvalósulni, hiszen a palicsiak részéről hosszú évek óta nagy igény és szükség mutatkozik egy ilyen jellegű objektumra.

– A palicsi magyar művelődési egyesület 150 tagot számlál, itt található a népdalkórus is, de nagyobb részét a tagságnak a gyermekek képezik, akik több mint 10 szekcióban aktívan foglalkoznak a magyar kultúra és a hagyományok ápolásával, néptánc-, népdal- és különböző képzőművészeti és irodalmi csoportokban fejlesztik tehetségüket. A próbákra eddig a helyi közösség termét használták, amelyet már rég túlnőttek, így a próbák idejének és a terem használatának beosztása ma már ekkora érdekeltség mellett problémát jelent. Másrészről pedig a palicsi és környékbeli lakosok is nagy érdeklődést mutatnak a különböző rendezvényeken való jelenlétre, a közösségi élet fellendítésére, és ennek elengedhetetlen feltétele egy kultúrház, ahol a közösségi életet gazdagabbá tudjuk tenni, bővíteni és népszerűsíteni tudjuk Palics kulturális tartalmát, ezáltal pedig a palicsi turizmus fejlesztéséhez is hozzájárulunk – mondta Horvát Tímea.

Amíg Palicson kultúrház épül, addig Mórahalmon Szerb–Magyar Kulturális Központot alakítanak ki, mely a jövőben helyszíne lesz a határ menti szerb és magyar lakosság találkozóinak, rendezvényeinek. A központ a két nemzet számára kölcsönösen segíti a kulturális értékek és a kulturális örökség megőrzését, elsősorban a határtérségben élők közötti jó barátságok kialakítása és fenntartása céljából. A mórahalmi kulturális központ 1000 négyzetméter alapterületű, 400 főt befogadó, földszinti előadóteremmel ellátott épületként kerül majd kialakításra.

Az emeleti kiállító/társalkodó tér különféle rendezvények, kis előadások, képzőművészeti tárlatok megrendezésének lesz a helyszíne.

A projektmegvalósítás során a felépült kulturális központban összesen 59 kulturális rendezvény megvalósítására kerül sor, mégpedig előadássorozatok, workshopok, irodalmi estek, kiállítások, speciális események, így vallási és nemzeti ünnepek, koncertek, filmbemutatók, főzőklub eseményei kerülnek megrendezésre.

– A palicsi kultúrház épületét a Miroslav Antić Általános Iskola melletti üres telken tervezik felépíteni, amely már évtizedek óta áll kihasználatlanul a Bohinj utcában. Erre már az érvényes tervdokumentáció mellett az építkezési engedélyt is sikerült megszerezni. Az épület három szintű lesz, 830 négyzetméteres hasznos területtel. Mindez a földszinti részt, az emeletet és a tetőteret fogalja magában. Az objektum összterülete 1067 négyzetméter. A művelődési központ nagy részét egy 250 főt befogadó előadóterem és az előcsarnok alkotják majd. Emellett még egy nagyobb és egy kisebb próbaterem is kialakításra kerül, valamint irodahelyiség, öltözők, teakonyha, kávézó, mosdók, mellék- és kiegészítő helyiségek is lesznek. A projektum megvalósítása 2017 nyarán kezdődik. Mint minden Európai Unió által támogatott projektum esetében, mindenekelőtt a közbeszerzési eljárást kell lebonyolítani az európai előírások, ezen belül is az úgynevezett „PRAG” leírások alapján. Az elképzelések szerint az építkezés 2018-ban veszi kezdetét, ami tavasztól őszig zajlik majd, s ezt követi az épület bebútorozása és felszerelése, a hangosítás, világítás, pódium beszerzése. Remélhetőleg már 2019 tavaszától rendeltetésszerűen használhatják a magyar művelődési egyesület szakosztályai az épületet – mondta Horvát Tímea, akitől megtudtuk, a tervek kidolgozásánál elsődleges szempont, egyfajta vezérvonal Palics szecessziós építészeti öröksége volt. Ez alapján egy új, korszerű épületet irányoznak elő a tervek, amelynek elemei viszont a palicsi építészeti örökséget idézik és adják majd vissza.

Az épület otthont ad majd a helyi művelődési egyesületeknek, emellett az új művelődési központban számos esemény kap majd helyet.

A projektum időtartama alatt három nemzetközi fesztivál, hat kiállítás, három színházi előadás és további negyvenöt egyéb helyi jellegű művelődési esemény kerül megszervezésre. A látogatók közül a helyi lakosságra, valamint a Szabadkán, Palicson és a környéken tartózkodó turistákra számítanak. A projektum jóváhagyott összértéke 3.879.247,30 euró, a Szabadkára vonatkozó projektérték pedig 1.131.040,00 euró. A tervezett építkezési költségek 740.000,00 eurót tesznek ki. A városnak önrészként 169.656,00 eurót kell biztosítania, míg a támogatás értéke 961.384,00 euró.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Magyar Lívia
Többi hír