Ugrás a tartalomra

Munkahelyteremtés Csókán

Az önkormányzat és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közös akciója

A csókai önkormányzat is elindította azt az akciótervet, melynek keretében csökkenteni szeretné a község területén lévő munkanélküliek számát. A folyamat a helyi önkormányzat és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat együttes közreműködésében valósul meg. Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere és a helyi foglalkoztatási tanács elnöke beszélt a munkavállalóknak nyújtott lehetőségekről.

– Tanácsunk a község területére akciótervet készített, mellyel megpróbálja csökkenteni a munkanélküliek számát. Sikeresen pályáztunk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, így velük karöltve visszük végig a programot. Valamennyivel több, mint 3 900 000 dinárt irányoztunk elő közösen, melyből 2 milliót az önkormányzat fedez.

Három programot kínálunk: közmunka, önfoglalkoztatás támogatása, valamint a nehezen foglalkoztatható személyek munkába állítása – fejtette aki az alpolgármester, s hozzátette, hogy a közmunkaprogramra való pályázás már lezárult. Az erre szolgáló keretből 20 embert tudnak munkába állítani 4 hónapig tartó szerződéssel. Feladataik közé főleg a közterületi infrastruktúra karbantartása tartozik majd.

A másik két kategória a magánvállalkozóknak szól.

– 180 000 dinár egyszeri támogatásra jogosult az a magánszemély, aki most nyitja meg a vállalkozását. Amennyiben a pályázó jelenleg munkaerő-felesleg, úgy további 20 000 dinárra jogosult, sőt ha megváltozott munkaképességű (vagyis valamilyen tartós egészségkárosodásban szenved), akkor 220 000 dinár támogatásra jogosult.

A feltételek közé tartozik még, hogy a vállalkozást nyitó személy szerepeljen a foglalkoztatási szolgálat listáján, munkaviszonyt létesítsen a leendő vállalkozásban, illetve be kell fejeznie egy meghatározott képzést a vállalkozásvezetésről. A harmadik pályázati kategóriára szintén a magánvállalkozók jelentkezhetnek, méghozzá akkor, ha ún. nehezen foglalkoztatható munkaerőt alkalmaznak. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a 30 évnél fiatalabbak, 50-nél idősebbek, a szakképzettség nélküliek, a szociális segélyen élők vagy például a romák. Alkalmazásuk esetén a vállalkozó egyszeri 240 000 dináros támogatásra jogosult – magyarázta Zombori Csaba.

A pályázatok július 6-án nyíltak meg, s egészen szeptember 15-éig lehet jelentkezni. A folyamatot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bonyolítja le, ezért a kérelmet a helyi foglalkoztatási irodában kell leadni a pályázati dokumentáció kitöltésével.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B-a
Többi hír