Ugrás a tartalomra

MNT-ülés: Vita a 15-nél kisebb létszámú magyar osztályok megnyitásáról

Vita alakult ki a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán a Magyar Nemzeti Tanács 28. rendes ülésén, amelyet ma tartottak Zentán. A testület összesen 78 napirendi pontot vitatott meg.

Az MNT 28. rendes ülésének elején az újvidéki székhelyű Európa Kollégium 2017. évi pénzügyi tervének és munkahelyi besorolásának módosítását fogadták el elsőként a képviselők. Snejder-Sára Ildikó, az intézmény igazgatója elmondta, egy új tanulószobával bővült a kollégium, emellett egyre több diák jelentkezik hozzájuk, és ebben az évben is teljes kapacitással működnek, mintegy 380 hallgatójuk van.

Az ülésen nagyobb vita alakult ki a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán a tanácstagok között. Joó Horti Lívia szerint fontos a gyerekek alkalmazkodóképessége és sikeressége szempontjából a kortárs csoport, ezért nem kellene jóváhagyni a nagyon kis létszámú tagozatok megnyitását – mondta.

Joó Horti Lívia, tag, MNT (Magyar Összefogás – MM):„Kérem szépen kortársak nélkül nem lehet egészséges, normális felnőtté válni. A 21. században tetszik, nem tetszik, az érzelmi intelligencia az egyik legfontosabb tényezője annak, hogy beválunk, alkalmazkodunk, tudunk-e beilleszkedni egy-egy közösségbe, egy-egy munkahelybe és így tovább. Ilyen kicsi tagozatokban a gyerekek érzelmi intelligenciája, a gyerekeknek a fejleszthetősége képtelenség.”

Erre a hatalmi többség több tagja is reagált. Szerintük van létjogosultsága a kis létszámú osztályoknak, és fontos, hogy minden falusi közösségben megmaradjon a magyar nyelvű tagozat. Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Egy gyerek is fontos számunkra.

Nem lehet ez kérdés. Lehetetlen tagozatokat hoztunk létre, ez a vád ér bennünket. Úgy gondolom, hogy a lehetetlen tagozatokat, ha a számokat végignézzük szépen ki lett hangsúlyozva, hogy hol, milyen számok vannak és hol vannak kombinált tagozatok. Szerintem nem hozunk létre lehetetlen tagozatokat. Szeretnék, ha lehetetlen tagozatokat hoznánk létre, úgy ahogy az előttem szóló mondta, hogy központosítunk. Ezeknek a tagozatoknak a létszáma a közösséggel pontosan le lettek konzultálva, tehát a közösségnek ez az óhaja.”

Hajnal Jenő, az MNT elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, azok a közösségek és intézmények, amelyek elküldték a kérvényt, valószínűleg ebben látják az esélyüket, az iskola megmaradását, az osztály megnyitását. „Mi mérlegelhetjük, és azt hiszem ebben az összetételben is egy hét alatt olyan ésszerű iskolahálózatot tudnánk kialakítani a Délvidéken, a Vajdaságban, amely mindenkinek, még az IMF-nek is nagyon megfelelő lenne és szakmai szempontból kiválóan működne. Csak azt kellene melléraknunk, hogy hány faluban zárnánk be az iskolát, hány kis közösség szűnne meg, és a templom működik még vagy nem működik, de hogy iskola nem lesz többé, az biztos, és hogy ott jövő sem lesz.”

A tanács emellett különféle intézmények igazgatóbizottsági tagjainak és igazgatóinak cseréjéről és kinevezéséről döntött. A magyarkanizsai József Attila Könyvtár igazgatója kinevezésének eljárása kapcsán is kisebb vita alakult ki. Tari István, tag, MNT (VMDK): „Vörös Anna már 2016 július végével és 2017 január végével fél-fél évre már megbízott igazgatónak volt kinevezve. Na most, az MNT Végrehajtó Bizottságának a jóváhagyása egy törvénytelenséget akar szentesíteni. Ez a probléma.”

Nyilas Leonov Anita szerint Vörös Anita teljes mértékben megfelel a posztra, nagy tudású könyvtáros, könyvtárpedagógus. Az MNT alelnöke elmondta, az első félévben, amikor megbízott igazgató volt, megindult az összehangolás a kulturális törvénnyel, amely szabályozta azt is, ki töltheti be ezt a posztot.

Nyilas Leonov Anita, alelnök, MNT (Magyar Összefogás): „A könyvtár igazgatóbizottsága változtatott azokon a feltételeken, amelyek ezt a posztot szabályozzák, többek között kivette az állatorvosi hivatást, és betette azokat a hivatásokat, amelyekkel el tudnak egy könyvtárat vezetni. Abban hibázott a könyvtár, hogy nem küldte el a statútum módosítását a nemzeti tanácsnak jóváhagyásra, és közben kiíródott a pályázat. Törvénytelenséget akkor követtünk volna el, ha mégis kinevezünk olyan igazgatót, aki nem felel meg a feltételeknek.”

A testület kollégiumi ranglistákat is jóváhagyott. Emellett három település Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsába kinevezendő tagok javaslatát fogadták el, és jóváhagyták a Végrehajtó Bizottság döntését az Újvidék városbeli utcanév-véleményezés kapcsán.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét