Ugrás a tartalomra

Milyen jogosítvány kell a traktor vezetéshez?

A legújabb közlekedésbiztonsági törvény alkalmazásával sok gépjárművezető elbizonytalanodott, hogy a jogosítványában megjelölt kategóriák közül melyik marad érvényben és mit hajthat. 

Rihter Ferencnek minden létező kategóriára van jogosítványa, amely 2026-ig érvényes. Mezőgazdasági termelőként traktort is hajt. Szerinte nincs alapja a közösségi oldalakon terjedő hírnek: „Mivel az emberek egyszer már levizsgáztak, ugye eddig B kategóriával lehetett hajtani a munkagépeket, a traktorokat, meg mindent, és akinek most lejár a jogosítványa, akinek van B kategóriája, az automatikusan meg fogja kapni a munkagépekre vonatkozó F kategóriát.”

Azaz, akinek már be van írva a mostani jogosítványába bármilyen kategória, az a továbbiakban is a rendszerben marad, tehát senki sem veszíthet el semmilyen kategóriát. 2009-ben hoztak egy olyan törvénymódosítást, amit a 2012-es év végétől alkalmaznak, eszerint már külön kell vizsgázni mindegyik kategóriára.

Ez viszont semmi új a nap alatt, ez már hét éve működik így - nyilatkozta a Pannon RTV megkeresésére Márton Róbert gépjárművezető-oktató. Kiemelte: „2012 vége, 2013 eleje, akkor választották szét, hogy külön kell vizsgázni F kategóriára, hogy többet a B kategóriával nem kapják meg a traktorengedélyt. Az új közlekedési szabály szerint minden kategóriára külön kell vizsgázni.”

Az engedély hosszabbítása pedig ugyanúgy történik, mint eddig. Akik tehát 2012 vége előtt vizsgáztak le a B kategóriára, automatikusan megkapták az F illetve M kategóriát, így traktort és motokultivátort is vezethetnek. Akik ezt követően vizsgáztak, azoknak már nem járt a B kategóriával együtt ez a két kategória. Akiknek pedig lejár a jogosítványuk, nem kell aggódniuk, mert automatikusan beírják nekik az új jogosítványba is.

Akik viszont most vizsgáznának traktorra és még nincs semmilyen kategóriájuk, azoknak 40 elméleti órán kell részt venniük és 20 órát vezetniük.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Abban az esetben, amennyiben a személynek megvolt már a B kategóriája, akkor az F kategória megszerzéséhez hét elméleti órát kell lehallgatnia és utána lesz egy hét órás gyakorlati képzés is. Ez a rendszer már rég óta így működik.”

A kategóriával rendelkezők esetében pedig az F kategória megszerzéséhez 7 elméleti óra és 10 óra vezetés szükséges.

 

Többi hír