Ugrás a tartalomra

A mezőgazdasági pályázatokról tartottak előadást Óbecsén

Bemutatkoztak sikeres termelők, és megjelentek olyanok is, akiknek segítségre lenne szükségük.

Mirilov Nemanja bácsföldvári termelő 2015 óta foglalkozik csicseriborsó-termesztéssel. A termésből gluténmentes lisztet készítenek, de a tészta és a kenyér is a terveik között szerepel.

 “Az emberek meglehetősen érdeklődők, mivel elég szép az ára, és mivel sok gondjuk van a szójával, sosem tudják, mennyibe kerül majd. Most arra várunk, hogy létrejöjjön valamilyen együttműködés az Európai Unióval.”

Ha valaki tájékozott és lesi a friss pályázatokat, jó lehetőségeket találhat akár támogatások, akár kedvezményes hitelek formájában. Sokan azonban – főleg az idősek -, nem tudják használni a számítógépet és az internetet, így gyakorlatilag lehetetlenné válik számukra a pályázás.

Balassa Nándor, óbecsei nyugdíjas: “Nagyon kellene egy olyan szervezet, olyan szint, párt, aki foglalkozik ezzel, valaki, aki foglalkozik az idősebb földművesekkel, hogy az információkat fel tudják dolgozni magukban, hogy fel tudják használni a maguk javára.”

Pályázni a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapnál is lehet. A szervezet honlapján várhatóan februárban jelennek meg a legújabb kiírások.

Molnár Viktor, igazgatóhelyettes: “A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai azok, amelyek elég realisztikusak, sokféle van, a regisztrált gazdaságoknak ez nagyon lényeges, mert különböző témákban költségvisszatérítést tudnak elsősorban igényelni, a legtöbb esetben 50 százalékosat.

Mindemellett a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap eléggé kedvezményes, és remélem a jövőben még kedvezményesebb kölcsöneinek a felvételével bizonyos pályázatok esetében a tartományi mezőgazdasági titkárságon költségvisszatérítést lehet igényelni, függetlenül attól, hogy valaki kölcsönt vett fel.”

Az esemény a már bemutatott csicseriborsó-készítmények kóstolójával zárult.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV