Ugrás a tartalomra

Mezőgazdasági fórum Temerinben

Mezőgazdasági termelőket érintő kérdésekről volt szó tegnap este Temerinben a Kertbarátkör téli előadássorozatának keretében megtartott első találkozón. Az érdeklődők Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselőnek, a mezőgazdasági bizottság alelnökének és Juhász Attila mezőgazdasági államtitkárnak tehették fel kérdéseiket.

Fremond Árpád elmondta, az idén néhány kulcsfontosságú kérdést sikerült megoldaniuk: - Függetlenül attól, hogy milyen nehéz termelési év volt az idei, jó hírekkel szolgáltunk. Szó volt a kistermelői szabályzatról, ami egy komoly választási ígéretünk volt a mezőgazdaság területén. Ezt most meghozta a mezőgazdasági minisztérium, több évet dolgoztunk azon, hogy ez elfogadásra kerüljön. Hiszünk abban, hogy ez segíteni fog majd a kistermelőknek, a képviselőházban sikerült a család és gyermektámogatásról szóló törvényben bővíteni a támgogatók körét. Most a mezőgazdaságban dolgozó hölgyek is bekerültek ebbe, tehát ők is mehetnek szülési szabadságra. A kapcsolható eszközök kérdésében a közlekedésbiztonságról szóló törvény módosítása beérkezett a parlamenti eljárásba. Úgy van benne, ahogy mi elterveztük, hogy ne kelljen bejegyezni a különböző mezőgazdasági eszközöket. Az IPARD néhány napon belül indul, 175 millió eurót kapnak a gazdák, ami ugyancsak nagy lehetőség lesz az előttünk álló időszakban – mondta a képviselő.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár a támogatásokról beszélt: - Elfogadták a mezőgazdasági minisztérium költségvetését, örülök annak, hogy 13,8 százalékos növekedést tudunk elkönyvelni. A jövő évi költségvetést illetően bizakodásra ad okot, hogy a vidékfejlesztésre szánt vissza nem térítendő támogatásokat meg tudjuk tartani. Nagyon fontos, hogy a kisgazdák, családi gazdaságok tudjanak fejlődni. Bízom abban, hogy ezzel a lehetőséggel élni fognak a gazdák, mi mindent megteszünk azért, hogy értesítsük őket, megbeszéljük a lehetőségeket – tette hozzá Juhász Attila.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Ádám Csilla
Többi hír