Ugrás a tartalomra

Megvitatták – nem oldották meg

Marad a kérdés: Mennyi a hét százalék? –Munkatársunk belgrádi tudósítása

A Tartományi Képviselőháznak a költségvetési rendszerről szóló törvényre benyújtott módosítási indítványát, és ennek keretén belül a Szerbiai Demokrata Párt által benyújtott és a vajdasági parlament által elfogadott módosítási indítványt vitatták meg a köztársasági képviselők. Pásztor István elmondta, hogy a szavazás feltételezhető kimenetele ellenére sem volt hiábavaló a vita – a kormány az előterjesztett javaslat elutasítása mellett foglalt ugyanis állást –, az ugyanis Vajdaság pénzelésének problematikáját vetette fel a köztársasági parlamentben.

Már korábban, a javaslat általános vitáján is tudni lehetett, hogy a hatalmi koalíció pártjai nem fogják támogatni a tartományból érkező kezdeményezést. Nem gondolta viszont meg magát az ellenzéki Szerbiai Demokrata Párt sem, annak ellenére sem, hogy a Tartományi Képviselőház elfogadta az e párt által javasolt módosítást, amely szorgalmazza, hogy külön nyilvántartást vezessenek a Vajdaság területén begyűjtött és a Vajdaságba irányított összegekről, valamint azok elköltéséről. A parlamenti vita során Dejan Mihajlov, a párt képviselője elismeréssel szólt arról, hogy a tartományi többség elfogadta a párt indítványát, azt is hozzátette viszont, hogy a vajdasági javaslat így sem vált támogathatóvá, mert az szerintük kizárólag a politikai ellentétek elmélyítését, az eltérő hatalmi koalíciók közötti viaskodást szolgálja. Feltette a kérdést, miért nem kezdeményezte korábban a tartományi hatalom Vajdaság anyagi helyzetének megoldását, amikor mindkét hatalmi szinten ugyanazoké a pártoké volt a vezető szerep. A Vajdaságot megillető hét százalék nem kérdéses – tette hozzá, s arra emlékeztetett, hogy ehhez az alkotmányos kitételhez csak Vojislav Koštunica kormánya idején tartotta magát a köztársaság.

Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője Vajdaság és a vajdasági parlament megszégyenítésének nevezte azt, hogy a parlament a 2013. évi költségvetés megszavazását követően vitatkozik a tartomány indítványáról, akkor, amikor már tudva levő, hogy esély sem létezik annak elfogadására, hisz ez a már megszavazott büdzsé teljes átalakításával járna. Mindebből jól látszik, mi volt a hatalom szándéka a javaslattal – közölte Jerkov.

Felszólalásában Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke azt mondta, nem kell boszorkányűzéshez hasonló hangulatot kelteni e javaslat kapcsán. A probléma megoldására irányuló akarat jelenlétéről tanúskodik az, hogy az indítvány a képviselőház előtt lehet, s ez egyáltalán nem megszégyenítés – tette hozzá. Mint mondta, itt nem csupán a tartomány finanszírozásának kérdéséről, hanem alkotmányügyi kérdésről van szó.

– Elégedett vagyok a vitával, mert több órán át rólunk volt szó. Egy civilizált vitát láthattunk, amely megmutatta a létező törésvonalakat. Egyetlen olyan érv sem hangzott el, amely megkérdőjelezte volna az állításunkat, vagyis azt, hogy a szeptemberben módosított költségvetési rendszerről szóló törvény kilép az alkotmányos normák mezejéről. Rámutatott ez a vita egy létező problémára: a vajdasági kérdésre, a vajdasági státus kérdésére. Világossá vált, hogy a szeptemberben módosított törvény szerinti vajdasági költségvetési keret mintegy kilencmilliárd dinárral kisebb a kelleténél, a nagyberuházások vonatkozásában pedig 3,8 milliárd dinárt tesz ki a csökkenés ezzel a változással – fogalmazott újságíróknak nyilatkozva Pásztor.

A történet szépséghibája az, tette hozzá, hogy a módosítási indítvány nem kerül majd elfogadásra, de az, hogy napirenden volt, egy kilencéves negatív gyakorlattal való szakítást jelent. Mostantól nem lehet a szőnyeg alá söpörni ezeket a problémákat – húzta alá. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy a Nebojša Stefanović köztársasági parlamenti elnökkel korábban megbeszélt együttműködés valóban megvalósulni látszik.

– A politika mezején különböző opciókhoz, többségekhez tartozó emberek meg tudnak állapodni, s tiszteletben tudják ezeket a megállapodásokat tartani – ezt igazolják a történtek. Nagyon nagy haladás ez, de hihetetlenül nagy pofon is az előző kilenc év vonatkozásában. Akkor ugyanis ugyanaz a többség volt jelen Újvidéken és Belgrádban, és harminckilenc vajdasági javaslat közül egyet sem voltak képesek napirendre tűzni – jegyezte meg.

A jövő évi tartományi büdzsé elfogadása elsősorban a tartományi kormánytól, az erre vonatkozó javaslat elkészítésétől függ – mondta el Pásztor arra a kérdésre válaszolva, hogy ideiglenes finanszírozással kezdi-e majd az új évet a tartomány, vagy időben elfogadják a költségvetést. Mint hozzáfűzte, saját képviselői véleménye szerint egy ilyen csökkentett keretet nem kellene elfogadnia a tartománynak.

ÚJ TÖRVÉNY VAGY ÚJ ALKOTMÁNY

A Liberális Demokrata Pártnál már korábban bejelentették, hogy támogatják a vajdasági indítvány elfogadását. Lapunknak nyilatkozva Bojan Đurić, a párt képviselője közölte, hogy a hatalmi koalíciónak és egyes ellenzéki pártoknak a szenvedélyes kijelentései, amelyekkel bizonyítani akarják, hogy a hat százalék több lehet a hétnél, vagy az a helyzet, amelyben nem lehet tudni az első jelentősebb hóhullásnál, kinek hol kell a havat eltakarítania, mind-mind arról tanúskodik, hogy az alkotmány módosítására van szükség, többek között a Vajdaságra vonatkozó szakaszokéra is.

– A vita, természetesen, tárgytalan, hiszen a költségvetést már elfogadták. Vajdaság polgárai így azonban meggyőződhetnek róla, ki mit gondol valójában a tartomány autonómiájáról, s arról, mire kell fordítani a vajdaságiak pénzét. Szerbiának valódi fiskális decentralizációra lenne szüksége, melyet az alkotmány is szavatolna. Növelni kell a Vajdaságot megillető alkotmányos rész nagyságát, mert a jelenlegi hét százalék teljesen megalapozatlan és értelmetlen – fogalmazott az LDP képviselője.

A Demokrata Párt a szavazás napján a vajdasági kezdeményezés mellé áll majd, míg a hatalmi koalíció részét képező Szerbiai Egyesült Régiók alkalmazkodni fog a kormány álláspontjához. Nem vagyunk Vajdaság-ellenesek, nem ez az oka annak, hogy nem támogatjuk a Tartományi Képviselőház indítványát – mondta el nyilatkozatában Sándor József, a SZER képviselője.

– Összetettebb kérdésről van szó. A tartományi kormány elégedetlen volt a 2012. évi költségvetési módosítás során odaítélt összeggel, s elégedetlen a jövő évivel is. Arról, hogy mit jelent az alkotmányos hét százalék, már 2006 óta folyik a vita. Az idén a katasztrofális gazdasági helyzet következtében meghozott új törvény definiálta, hogyan is néz ki a költségvetés. Az első részét a jövedéki adók, adók és egyéb bevételek, a másik részét az Európai Unióból érkező transzfereszközök képezik, melyeket a kormány egyszerűen csak továbbutal a felhasználók felé, a harmadik részt pedig a veszteségek jelentik. Az új törvény, amelyet a tartományi vezetők nehezményeznek, a bevételek alapján határozta meg a hét százalékot, amellyel pedig Vajdaságnak mintegy hatmilliárd dinárral több járna az eddigieknél. Lehet arról vitatkozni, hogy ez most technikai vagy politikai kérdés. A végső megoldást a tartomány finanszírozásáról szóló törvény meghozása jelenti majd. Ennek kidolgozásával már januárban megbíznak egy vegyes bizottságot – közölte a SZER képviselője.

 

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó (Fotók: Ótos András)
Többi hír