Ugrás a tartalomra

Megvalósult álmok

Üzemfejlesztések Magyarkanizsán

Két magyarkanizsai vállalatban történt kiemelt jelentőségű, nagyléptékű mezőgazdasági, illetve gazdasági fejlesztés, ezek ünnepélyes avatóját pénteken tartották. A Geneza Kft.-ben – mely gyógy- és aromatikus növények, valamint zöldségféle feldolgozásával foglalkozik, és integrátor is – a második gyárüzem hivatalos megnyitója zajlott le, a Keramika csempegyárban pedig a felújított üzemben vágták át a szalagot.

Mindkét vállalat a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően hajthatta végre a fejlesztést, éppen ezért Magyar Levente magyar miniszterhelyettes is megtisztelte jelenlétével az eseményeket, továbbá Pásztor István, a VMSZ elnöke is örömmel nyugtázta az elkészült üzemek sikerét.

A Geneza Kft. családi vállalkozás, mely csaknem huszonöt éve van jelen a piacon. Tevékenységük sokáig csak a kereskedelemre korlátozódott, élelmiszer-alapanyagok importjára, átdolgozására és ezeknek a termékeknek az értékesítésére. Kezdetben az édesipar volt a legnagyobb felvevőpiacuk, majd idővel kiterjesztették az alapanyagstruktúrájukat a hús-, a csomagoló-, a konzerv-, a sütőiparra, majd a borászokat és az állateledel-gyártókat is bevonták vevőik közé. Ma már elmondható, hogy szinte nincs élelmiszergyártás Szerbiában, ahol valamilyen alapanyaggal ne lennének jelen. Az első szárítóüzemüket 2015-ben hozták létre, gyökeres és leveles zöldségek képezték akkor a fő profilt.

Szecsei Bús Klára, a vállalat tulajdonosa ünnepi beszédében hangsúlyozta a Prosperitati Alapítvány jelentős támogatását, melynek köszönhetően megvalósíthatták álmukat, az új szárítóüzem létrehozását. A megnövekedett szárítói kapacitás 15 ezer tonna különböző zöldség, fűszer- és gyógynövény szárítására alkalmas.

 – 2016 őszén, mikor először hallottuk Pásztor úrtól, hogy a magyar állam részéről biztosított alapokból pályázni lehet majd vissza nem térítendő támogatásra, szkeptikusak voltunk a kínált lehetőséggel, de azzal kapcsolatban is, hogy szabad-e ilyen gyorsan újabb beruházás felé kacsingatnunk. De felvettük a kesztyűt, és pályáztunk egy korszerű, a mai technológiai elvárásoknak mindenben megfelelő szárítóüzem kiépítésére, egy új raktárbázisra, amely kiszolgálja a megnövekedett gyártás raktárigényeit. Az volt az elképzelésünk, hogy olyan növényeket termesztessünk a termelőinkkel, amelyek régen honosak voltak már nálunk, csak az elveszett piaci kereslet miatt megszűnt a termesztésük. Gondolok itt a sárgarépára, céklára, pasztinákra, sütőtökre, káposztafélékre és a gyógynövények közül a kamillára, mentára, mályvagyökérre. Mindez mellett szeretnénk megpróbálni egyes mediterrán növények termesztését is, mint az oregánó, bazsalikom, majoránna, korianderlevél, borsikafű, és remélem, még más fajokat is sikerül meghonosítanunk. Összeraktuk a pályázati anyagot a legjobb tudásunk szerint, az értéke megközelítette a 3 millió eurót, és nagyon boldogok voltunk, hogy sikerült nyernünk. Bizalmat szavaztak nekünk, és ez erőt és energiát adott, hogy tető alá hozzuk egy szűk év alatt a teljes építkezést és a gépek beüzemelését.

Elnyertük a termelők támogatását is, majdnem hetvennel kötöttünk hosszú távú integrátori szerződést 14 fajta növényi kultúra termesztetésére 400 hektárnyi területen egész Vajdaságban. További terveink között szerepel a termelőket elindítani az ipari szintű biogazdálkodás felé. Nemcsak a gyártásunk növekedett, megnőtt a dolgozóink létszáma is, szerződött kötelezettséget vállaltunk 24 személy foglalkoztatására. Ez a létszám már most lényegesen több, és úgy tervezzük, hogy év végéig csaknem 80-ra nő a dolgozóink száma.

Nagyon sok munka áll még előttünk, de ez a támogatás lehetőséget adott számunkra, hogy a régió egyik legmodernebb szárítóüzemével rendelkezzünk – mondta Szecsei Bús Klára, aki az itthon maradás és az itthon boldogulás fontosságára is kitért beszédében. Ezt követően Magyar Leventével és Pásztor Istvánnal a szalag ünnepélyes átvágásával felavatták az új szárítóüzemet.

Magyar Levente, aki szinte hazajár Vajdaságba, lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte:

– Alig két éve, hogy meghirdettük Vajdaságban a gazdaságfejlesztési programot, és alig több mint egy éve, hogy meghirdettük azokat a pályázatokat, melyekkel azt szerettük volna elérni, hogy olyan nagy feldolgozóüzemek és gyárak létesüljenek, melyek nemcsak munkát adnak sok vajdasági magyar embernek, hanem beszállítók révén több ezer gazdálkodó családnak is megélhetést nyújtanak.

Alig telt el egy év, és már avatjuk az első üzemeket! Ez egy hatalmas siker, hiszen hozzájárulunk a szülőföldön maradáshoz, kihasználva Vajdaság gazdasági adottságait, magyar embereknek adunk munkát és lehetőséget, hosszú távú rendszereket hozunk létre, melyek évtizedekig garantálják, hogy lesz itt munka.

Pásztor István szerint a Geneza nagy volumenű, csaknem hárommillió eurós fejlesztése sikernek könyvelhető el, hiszen amellett, hogy nyolcvan embernek ad munkát, a beszállítók révén még sokaknak biztosít megélhetést.

– Örömmel hallottam ma itt azt is, hogy új kultúrák honosodnak meg az itteni termőföldeken, illetve olyanok, amiknek hagyományuk volt, de amely hagyományok az elmúlt évtizedekben eltűntek, és most visszatérhetnek. Nagyon fontos fejlesztésnek és logikus iránynak látom a Geneza esetét, mely támaszt is tud jelenteni az itteni termelőknek.

Pásztor elmondta azt is, hogy az új magyar kormány megalakulása után két dolog van asztalon: a mostani fejlesztési ciklus lezárásán munkálkodnak, illetve a folytatás irányán és tartalmán gondolkodnak.

A Geneza után a Prosperitati képviselői, Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert és a tartományi kormány alelnöke, Nyilas Mihály a magyar kormány miniszterével a Keramika csempegyár beruházását tekintette meg és avatta fel. A gyárban az új gépekkel jelentősen javul a gyártás minősége, és lehetőségük van immár a kor által diktált tempót követni.

A másfél milliárd forintosberuházással tovább növelhetik a versenyképességüket a globális piacon. Magyar Levente szerint az, hogy magyar származású munkavállalókkal dolgoznak, kiemelt jelentőséggel bír.

Ivana Veselinović, a csempegyár igazgatónője úgy értékelte, olyan, mintha egy új gyáruk lenne. Az 5,3 millió eurós befektetésből másfelet a Prosperitati biztosított, ami egy új kezdetet is jelent a gyár életében.

A termelési igazgató, Đorđe Aleksić szerint a beruházás egy hatalmas ugrás számukra, mert megkezdődhetett a piacon keresett nagyméretű, porcelán minőségű burkolólapok gyártása.

Pásztor István hangsúlyozta, úgy látszik, a gyár újra erőre kapott.

– Ez a fejlesztés sok tekintetben eltér azoktól a fejlesztésektől, melyek túlnyomó többségét az jellemezte, hogy a cégtulajdonosok kettős állampolgárok. Itt nem ez a helyzet. Az itt dolgozók nagy része viszont az, ezért is fontos a támogatásuk. Bizonyítjuk ezzel azt, hogy nemzeti érdekeket figyelembe vevő térség- és gazdaságfejlesztésről van szó.

Magyar Levente Magyarkanizsán egy jó hírt is közölt, miszerint 2019-ben is folytatódik a gazdaságfejlesztési program. Konkrétumokkal még nem tudott szolgálni, de bizakodásra ad okot, hogy a három évre tervezett program nem ér itt véget.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Jenei Klementina
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen