Ugrás a tartalomra

Megtartani a bánáti magyar osztályokat

A magyar oktatás helyzetéről és a továbbtanulási kilátásokról folytatott megbeszélést a közép- és dél-bánáti iskolaigazgatókkal Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában csütörtökön megbeszélést tartottak a közép- és dél-bánáti iskolaigazgatók és kollégiumvezetők. A találkozó célja, hogy felmérjék a szórványban folyó magyar oktatás helyzetét és a bánáti diákok továbbtanulási kilátásait. A megbeszélésen részt vett Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is.

– Sajnos kevesebb a diák, és nekünk az a szándékunk, hogy mégis, ennek ellenére azokat a tagozatokat, amelyek tavaly működtek, megtartsuk, megőrizzük, és igyekezzünk, hogy ezek a tagozatok utána fel is töltődjenek. Biztosan, hogy ez nehéz lesz, és az is megeshet, hogy miután a beiratkozás megtörténik, nem mindenhol lesz elég diák. De mi egyelőre azon leszünk, hogy legalább azt a szintet – ami a tagozatok létszámát, fajtáját illeti – megőrizzük, amennyi tavaly volt. És esetleg még módosítsunk is, olyan helyeken is, ahol kiderült, hogy más profilú középiskolai tagozatot kellene nyitni, mondta a titkár.

A beszélgetés célja volt az is, hogy felmérjék, mely nagybecskereki középiskolákban van igény és lehetőség a magyar osztályok megnyitására. A középiskolák igazgatóinak az elképzelése szerint négyéves magyar osztály nyílik a Gimnáziumban, az Egészségügyi Szakközépiskolában, valamint a Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Középiskolában (energiatechnikusi szakon). Hároméves magyar osztály nyílna a Nikola Tesla Villamossági és Építési Középiskolában, ahol 15 villanyszerelő és 15 hűtőberendezés-javító képzése volna lehetséges, a Közgazdasági Szakközépiskolában 30 leendő szakács tanulhat(na) magyar tannyelven, az Egészségügyi Szakközépiskolában pedig 15 fodrász és 15 leendő borbély számára nyílhat magyar osztály. Erről a végső döntést az oktatási minisztérium hozza meg.

A nagybecskereki leánykollégiumban és a muzslyai fiúkollégiumban őszre lesz elég hely azok számára, akik Nagybecskereken szándékoznak továbbtanulni. Ahogy Julianna nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumának a vezetője mondja, jelenleg 44 lány van a nagybecskereki épületükben, és tíz lánynak van lehetőség a muzslyai épületben lakni. A tanév végén pedig 12-en fognak elmenni, vagyis ugyanennyi hely szabadul majd fel.

A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban őszre igyekeznek befogadni minden jelentkezőt. Kalapis Sztoján kollégiumvezető elmondta, hogy a kollégiumban az idén 63 fiú van, és 14-en fejezik be az idén a tanulmányaikat. De, mint mondja, a férőhelyeket akár nyolcvanra is ki lehet bővíteni, úgyhogy mindenki felvesznek.

Közben pedig egyre csökken a bánáti magyar általános iskolák tanulóinak a létszáma. A legdélebbi magyar iskolának, a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolának, tizennyolc nyolcadikos tanulója van, hattal több, mint a tavaly. Többségük Nagybecskereken szeretné folytatni a tanulmányait, magyar tannyelven. Mint ahogy azt Salamon Géza igazgató kiemelte, náluk is évről évre csökken a létszám. A nyár folyamán kilenc tanuló költözött el a családjával, az első félévben még ketten mentek el.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában a magyar elsősök száma az utóbbi években átlagban 25–28 volt. A jelek szerint őszre fele ennyien sem lesznek. Ahogy Balagi András iskolaigazgató mondja, szeptemberben húsz gyerek indult az óvodába, de év közben már hatan elköltöztek, és hamarosan még hárman elmennek.

Muzslyán sem rózsásabb a helyzet. Hallai Zoltán, a Szervó Mihály ÁI igazgatója arról számolt be, hogy őszre itt is kevesebb magyar elsősre számítanak. Egy év alatt gyakorlatilag két osztállyal lesz kevesebb iskolában. Az egyik osztályból például a tanév alatt öt diák költözött el. Ugyanakkor az asszimiláció felgyorsulására is figyelmeztetett: ugyanis becslések szerint szerb tannyelvű osztályokba járó diákoknak az egyharmada vagy vegyes házasságból vagy pedig magyar családokból származik.

Mint elhangzott, drasztikusan csökken a magyar diákok száma Magyarcsernyén, Tóbán, Magyarittabén, Tamásfalván, Torontálvásárhelyen, Lukácsfalván, Nagybecskereken.

Szerző (Forrás)
Kecskés István, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto