Ugrás a tartalomra

Megoldódott a tornyosi iskola fűtésproblémája

A Zentához tartozó falu oktatási intézményében korszerű, energiahatékony kazánt helyeztek üzembe

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Tömörkény István kihelyezett tagozatában és a falu óvodájában az elkövetkezőkben jóval kevesebb pénzt költenek majd a fűtési idény során, ugyanis az eddigi, fűtőolajjal üzemeltetett kazánt egy gazdaságosabb, pellettel fűthető hőforrásra cserélték. A korszerű berendezést a minap az önkormányzat illetékesei is megtekintették.

„Az új kazán beüzemelésével egy hosszú évekre visszanyúló problémát sikerült lezárni, ugyanis a fűtőolaj beszerzése és a korábbi rendszernek a működtetése mindig is komoly gonddal járt” – nyilatkozta Perpauer Attila, az iskola pedagógiai vezetője.

„A 3,5 millió dináros beruházást fele-fele arányban tartományi és önkormányzati forrásokból valósították meg” – számolt be az anyagiakról Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, a nagy nyomáson préselt, szálas, rostos anyaggal való fűtéssel az elvárások szerint mintegy 1,5 millió dinárral csökkenti tudják majd a költségeket.

A polgármester hozzátette, hogy Zentán ez az első intézmény, amelyben ilyen fűtési módszert alkalmaznak, a közeljövőben egy másik, ennél kisebb kazánt is be szeretnének szerezni, amelyet a felsőhegyi óvodában helyeznének üzembe.

Az új kazán nagyon gazdaságos, és automatikus, illetve kézi vezérléssel is lehet működtetni” – ecsetelte Sándor Zoltán, a tornyosi iskola gondnoka, majd hozzátette, hogy automatikus módban történő üzemeltetés alkalmával a berendezés a rendszerben áramló víz hőmérsékletét össze tudja hasonlítani a kinti hőmérséklettel, így szabályozni tudja, hogy milyen melegek legyenek a radiátorok a tantermekben, illetve az irodahelyiségekben.

A községben mindenhol gondot jelent az iskolák fűtése” – nyilatkozta Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója, s elmondta, hogy a táv- és gázfűtés költségei is hatalmasak. Sárosi példaként elmondta, mintegy 400 ezer dinárt sikerült megtakarítaniuk azzal, hogy a November 11. iskolában januárban két hétre lekapcsolták a fűtést, az előző hónapban, vagyis decemberben 900 ezer dináros fűtésszámlát kaptak.

Sárosi szerint a gázzal való fűtés valamennyivel olcsóbban jött ki, ami épületenként havonta 400–500 ezer dinárba került az általános iskolának. Ezzel a fűtőanyaggal egyébként az Emlékiskolában és a Thurzó Lajos-iskolában fűtenek.

Felsőhegyen szénnel tüzelnek, ami az egész fűtési idényben 500–600 ezer dinárt kóstál. Az igazgatónő elmondta, hogy a többi iskolában is gondolkodnak az újrahasznosítható fűtőanyaggal való tüzelésen, de a fűtőházak sajnos nem olyanok, hogy máshol is alkalmazhassák ezt módszert.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (Hhzs)
Többi hír