Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Vadászati és Halászati Vásár Újvidéken

Árkedvezményekkel várja a látogatókat a LORIST

Tegnap nyílt meg Újvidéken az 51. Vadászati és Halászati, Idegenforgalmi, Ökológiai és Sportvásár (LORIST) első kiállítása, a Vadászati és Halászati Vásár. Az Újvidéki Vásár őszkezdő rendezvénysorozatán az idén húsz ország több mint 450 kiállítója vesz részt. A tavalyi rendezvényhez képest mintegy 10 százalékkal emelkedett a kiállítók száma.

A kiállítást Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitotta meg. Megnyitóbeszédében elmondta, hogy a LORIST nem csupán újvidéki, és a tartomány társadalomtörténetében kap fontos szerepet, hanem a vajdasági családok történetében is, hiszen többségük október első hetét a rendezvény megtekintésének szentelik.

– Öröm számomra, hogy konstatálhatjuk a kiállítás évről évre gazdagabb voltát. Azt lehet látni, hogy akik ebben a tevékenységben valamit is számítanak a piacon, illetve a környéken, és akik itt szeretnék megvetni a lábukat, azok mind megjelentek a vásáron. Van alkalmam összehasonlítani az idei kiállítást a tavalyival, valamint a néhány évvel ezelőttivel, és valóban azt látom, hogy mindenképpen előremutató a kínálat és a standok külleme. Egészen biztos vagyok abban, hogy a látogatók száma is vissza fogja igazolni ezt a kiállítói megjelenést – mondta Pásztor István.

Újvidék polgármestere elmondta, hogy a kiállítás nem csupán gazdasági és üzleti jelleggel bír, hanem a város és a tartomány turisztikai előnyeit emeli ki. Mindemellett kiváló lehetőség arra, hogy megtanítsuk gyermekeinket a természettel való kapcsolat és a környezetvédelem fontosságára – ecsetelte Miloš Vučević.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár elmondta, hogy a Tartományi Kormány négy titkársággal karöltve együttesen lép fel az idei kiállításon, lefedve a nemzetközi kiállításon megjelenő összes ágazatot.

– A vadászatot illetően a múlt évben először jelentős összeggel, több mint 100 millió dinárral támogattuk a vadászegyesületeket a terepjárművek beszerzésében. Céljaink között szerepel, hogy a következő években minél hatékonyabban segítsük a vadászegyesületeket fejlődését Vajdaság-szerte – hangsúlyozta Vuk Radojević. Kiemelte, hogy az idén egy jelentős projektum veszi kezdetét a vaddisznótenyésztés terén, amelyet a Vajdaság Erdői Közvállalattal (Vojvodinašume) közösen valósít meg a titkárság. Egy tenyésztőhely kiépítését tervezik, amely révén a vajdasági vaddisznóállomány számának növelését tűzték ki célul – nyilatkozta Takács Márta a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója.

– A vadászati kiállítások során arra a következtetésre jutottunk, hogy a vadászok száma és a vadászati lehetőség iránti kereslet magasabb annál, amit a rendelkezésre álló vadállománnyal le tudnánk fedni. Nagyon fontos feladat számunkra, hogy a vaddisznóállományt nem csupán számbelileg, hanem minőségileg is feljavítsuk. A szabadon lévő vadászterületekről a kiváló példányokat egy számukra kialakított területre fogjuk költöztetni, így teljes mértékű felügyelet alatt tudnak fejlődni a következő egy évben – szögezte le Takács Márta.

A Vajdaság Erdői Közvállalat az idén is tartalmas programsorozattal várja a kiállításra látogatókat.

– Fontos számunkra, hogy a látogatók a természetvédelmi területeinken keresztül is megismerjék vállalatunkat. Minden természetvédelmi területünkre külön programmal készültünk az idén. Ezenkívül az iskolásokat is olyan tartalmak várják, amelyek a szórakozást egybekötik a tanulással.

A vadászati és halászati kiállítás szokványos kínálatában az idén számos újdonság is szerepel. A Zastava fegyvergyár bemutatja legújabb termékét, az M07-es sportkarabélyt. A kragujevaci fegyvergyár 165 éves fennállását ünnepli, ezért különleges választékkal és akciós árakkal szerepel az idei kiállításon. A Capriolo, a Sniper, a Goga Yachting Club szintén gazdag kínálattal és engedményes árakkal van jelen a rendezvényen. A Trio Motors különleges terepjárműveivel vonzza a látogatók tekintetét, az MP Tropik standján pedig a nyíllövészetet próbálhatják ki az érdeklődők.

A rendezvény vasárnapig, október 7-éig tart, 10 és 19 óra között látogatható. A belépőjegy 300 dinár, csoportos látogatás esetén kedvezményes. Pénteken, október 5-én, családi nap lesz, akkor az egész család bemehet a vásárra egy 300 dináros jeggyel. Az utolsó napon, vasárnap, 13 és 16 óra között 150 dinárba kerül a belépőjegy.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, trk
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen