Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai képviselete

Ünnepélyesen megnyitották a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai irodáját. Szerbiában ez a harmadik regionális képviselet, október végén kezdte meg működését az újvidéki és a belgrádi iroda. Ducsai-Oláh Zsanet, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója kiemelte, remélhetőleg a jövő év folyamán mind a 22 közép-európai iroda megnyílik.

Szabadkán is meg­nyi­tot­ta re­gi­o­ná­lis iro­dá­ját a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., azzal a céllal, hogy a szerb-ma­gyar kap­cso­la­to­kat a gaz­da­ság esz­kö­ze­i­vel is erősítsék. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja: “A Kereskedőház Zrt. szabadkai irodája nyitásával a magyar kormányzatnak és a Külgazdasági és külügyminisztériumnak egy olyan újabb vállalása valósul meg itt Szerbiában és a Vajdaságban, amely a gazdasági kapcsolatok élénkítését hivatott előmozdítani.”

Szerbiában ez a harmadik iroda. Október folyamán már Belgrádban és Újvidéken megnyíltak a Kereskedőház regionális képviseletei. Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ve­zérgaz­ga­tója: “A három irodánktól azt várjuk, hogy segítenek nekünk abban, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőházhoz befutó üzleti lehetőségek kapcsán együttműködést tudjunk generálni az anyaországi vállalkozók és az itteni magyar vállalkozók között. Azt reméljük, hogy tudunk olyan közös projekteket megvalósítani, amelyekkel együtt tudunk fellépni távoli országok piacain.”

Magyarországnak 4 kontinens 40 országában van gazdasági képviselete. A közép-európai régióban 22 iroda létrehozását tervezik. Skapinyecz Péter, a MNKH Közép-európai kereskedelemfejlesztési Hálózat igazgatója: “A Magyar Nemzeti Kereskedőház a Magyarországot körülvevő 7 országban és Lengyelországban nyit most regionális képviseleteket. Ez a 22 képviselet egy olyan hálót próbál kifeszíteni a közép-európai régióra, amelyben a vállalkozások együttműködését szeretnénk elősegíteni.”

A ma­gyar-szerb ke­res­ke­del­mi for­ga­lom a ta­va­lyi esz­ten­dő­ben meg­ha­lad­ta az egymilliárd eu­rót. Már az idei év el­ső nyolc hó­nap­já­ban is több mint 700 mil­lió eu­ró volt a forgalom, ez az iroda megnyitásával is csak tovább fejlődhet. Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke: “Azt gondolom, hogy a kereskedőháznak integrátor szerepe van. Olyan integrátor szerepe, amely azt kell, hogy eredményezze, hogy egymásra találnak a hasonló tevékenységben működők, hogy maximalizáljuk ugyanolyan minőségben az előállított terméket, és megpróbálunk ezzel a termékmennyiséggel megjelenni a külföldi harmadik piacokon.”

A két ország közötti kereskedelmi együttműködés eddig főleg az élelmiszeriparra alapozott, ezt szeretnék a jövőben kiterjeszteni más iparágakra is. Nagy Imre, egyetemi tanár: “A feldolgozóipar erősítése, az alternatív erőforrások kihasználásához szükséges műszerek, berendezéseknek a gyártása, az autóiparba való bedolgozócégeknek a létesítése, hiszen itt van Kecskeméten a Mercedes, és azt is tudjuk, a Vajdaságban vannak olyan vállalkozások, amelyek autóipari cégeknek Németországba szállítanak be. Tehát vannak kapacitásaink, van tudásunk, ezt multiplikálni kellene.”

A kis- és középvállalkozások nagy lehetőség előtt állnak Vajdaságban, mivel Magyarország 50 milliárd forintos keretet hagyott jóvá a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési stratégia megvalósítására.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen