Ugrás a tartalomra

Megnyílt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Megnyílt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a székelyföldi Tusnádfürdőn. A rendezvény idei mottója "Egy a tábor."
Ennek kapcsán a ma délelőtti megnyitón Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is beszédet mondott. A táborban közel harminc sátorban szombat estig várják különféle programokkal, előadásokkal és koncertek sokaságával a látogatókat.

Alkotóműhelyek, koncertek és szociálpolitikai előadások várják Tusványoson a rendezvényre kilátogatókat. A magyarság helyzetéről, Európa jövőjéről, hagyományápolásról és sok minden másról is szó esik az idei szabadegyetemen, mindez élvezetes koncertekkel fűszerezve.

A harmincéves szabadegyetem ünnepi megnyitóján Németh Zsolt az összefogás erejének fontosságát hangsúlyozta. A magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hozzátette: a szabadság értékéért kell dolgoznunk, a kiharcolt szabadsággal pedig jól kell bánnunk. Németh Zsolt emellett beszélt a rendszerváltásról, a közép-európai építkezésről, az európai újraegyesülésről és ennek magyar vonatkozásáról, valamint a nemzetpolitikáról is.

Németh Zsolt, elnök, Külügyi Bizottság, Országgyűlés, Magyarország: „Immáron az egész Kárpát-medencében a nemzeti összetartozás érzése erős, összekapcsol bennünket. Számítunk a határon túli magyar közösségekre, ők pedig számíthatnak az anyaországra. Egy egyedülálló erőforrássá kezd válni az egyes nemzetrészeknek az együttműködése.”

A megnyitón a magyar nemzetpolitika alakulásáról is szó volt. Potápi Árpád János kiemelte: egységes Kárpát-medencei tér jött létre kulturális, gazdasági és oktatási szempontból. A nemzetpolitikai államtitkár hozzátette: a magyar kormány erős Közép-Európában érdekelt, fontos a jó kapcsolat a szomszédos államokkal, így Szerbiával is.

Potápi Árpád János, államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Miniszterelnökség, Magyarország: „Minden lehetséges módon mi támogatjuk az uniós csatlakozási folyamatban Szerbiát. Örülünk annak, hogy ebben a folyamatban az ottani magyar közösség, a vajdasági magyar közösség és a VMSZ, a Magyar Nemzeti Tanács is egy fontos hidat képez Magyarország és Szerbia között, illetve a magyar kormány és a szerb kormány között.”

A szervezők 28 sátorban programok, előadások és koncertek sokaságával várják az érdeklődőket, mintegy 80 ezer személyre számítanak.

A tusnádfürdői tábor szombat estig tart, a szakpolitikai előadások mellett koncertek is várják az ideérkezőket.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombat délelőtt tartja hagyományos beszédét.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír