Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Zsinagóga átadó ünnepsége

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a díszvendégek

Megérkezett a szabadkai Zsinagógába Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vučić, Szerbia államfője. A felújított Zsinagóga átadásának alkalmából szervezett ünnepi rendezvény néhány percen belül elkezdődik.

Az alkalmi rendezvényen közéleti szereplők, politikusok és állami tisztségviselők vesznek részt, egyebek mellett Igor Mirović, tartományi kormányfő, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke. A díszvendégek tisztségére való tekintettel a Zsinagóga környékén és Szabadka központjában fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, amelynek következményeit elsősorban a gépkocsivezetők érezték meg, hiszen több utcát is lezártak a forgalom előtt.

Orbán Viktor delegációjával egyebek mellett Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is Szabadkára látogatott. Orbán Viktor és küldöttsége korábban a nap folyamán a Vajdasági Magyar Szövetség székházában Pásztor István elnökkel, illetve a párt vezetőségének tagjaival tárgyalt. Ezen a találkozón Deli Andor, Európai Parlamenti képviselő, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja is részt vett.

A magyar kormány több mint két és fél millió euróval támogatta a szabadkai zsidó imahely felújítási munkálatait. Ebből a pénzből újították fel az épület belterét, a kerítést, valamint rendezték az épületet körüli kertet. A beltéri munkálatok tizennégy hónapot vettek igénybe és tavaly, az év utolsó napjaiban fejeződtek be. 

Ezt megelőzően a homlokzati felújítás részleteiben zajlott. A Zsolnay kerámiával és pirogránittal díszített épület homlokzati felújítására a zsidó hitközség az Európai Unió IPA pályázatán nyert pénzt, emellett pedig a köztársasági és a tartományi kormány, valamint a Szabadka városa és külföldi adományozók is támogatták a munkálatokat. A szabadkai Zsidó Hitközség képviselői korábban azt mondták, a szabadkai zsidóság 40 éves álma vált valóra.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét