You are here

Mintegy 400 anyaországi és határon túli kiállitóval és 1500 résztvevővel a budapesti Várkert Bazárban megkezdődött a második Kárpát-medencei Gazdasági Kiállitás és Konferencia.

Kárpát-medence – a gazdasági erőtér a jelmondata az idei Kárpát-medencei Gazdasági Konferenciának és Kiállításnak, amelyet idén másodízben rendeztek meg. Már reggel 8 órakor kezdtek érkezni a vendégek a budapesti Várkert Bazárba. A Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében zajló kétnapos program fő célja Magyarország és a határon túli magyarlakta területek gazdasági kapcsolatainak dinamizálása.

Eredményeink az irányjelzők – mondta köszöntőjében Magyar Levente. A magyar külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes szerint az elmúlt években óriási előrelépés tapasztalható az anyaország és a külhoni magyar vállalkozások együttműködésében. Hozzátette: ezt csakis Magyarország megerősödésével sikerült elérni.

 „Stabil közjogi keretek, erős kulturális intézményrendszer és gazdasági-egzisztenciális alapok nélkül pedig nem beszélhetünk egységes és életképes nemzetről. Bizonyossággal kijelenthető, hogy a nemzetpolitikában végbement változások elemi jelentőségűek.” Varga Mihály a megnyitón egy Közép-európai sikertörténetről beszélt. Magyarország Nemzetgazdasági Minisztere a Kárpát-medencei magyar közösségek megerősítésének fontosságát emelte ki nyitóelőadásában.

A magyar kormány nem ország-, hanem nemzetstratégiában gondolkodik - mondta, és kifejtette: „Ez áll a politikai akarat mögött, és jelenik meg a mindennapok gyakorlatában. A törvényhozásban, a gazdasági döntéshozatalban éppúgy, ahogy az oktatás és a kultúra területén is. Nem titok az sem, hogy Magyarország kormánya identitásőrző nemzetpolitikát folytat. Ennek lényege, hogy az egész magyarságot szeretnénk hozzásegíteni ahhoz, hogy képes legyen érdekeinek érvényesítésére, céljainak megvalósítására.”

Amellett, hogy ez a rendezvény összmagyar gazdasági fórum és üzletember találkozó, lehetőséget teremt a magyar-magyar gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok erősítésére, egyúttal a nemzetpolitikában elért eredmények áttekintésére, az előttünk álló feladatok meghatározására - hangzott el a konferencián.

 

Szerző: 
Pannon RTV