Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az MNT felsőoktatási tájékoztató körútja

A következő hetekben összesen mintegy ezernégyszáz magyar végzős középiskolást keresnek majd fel

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban tartották meg hétfő délelőtt a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a Vajdasági Ifjúsági Fórum idei Felsőoktatási Tájékoztató Körútjának első állomását, amelyen az itthoni továbbtanulási lehetőségekről tájékoztatták az intézmény diákjait. A körút során az illetékesek idén Vajdaság-szerte összesen mintegy ezernégyszáz magyar végzős középiskolást keresnek majd fel.

Az összejövetel kezdetén Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium igazgatónője köszöntötte az intézmény végzős diákjait, valamint a vendégeket, Petkovics Mártát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját, Rózsa Ramónát, a Vajdasági Ifjúsági Fórum alelnökét és Varga Zoltánt, a Vajdasági Magyar Diákszövetség aktivistáját.

Petkovics Márta az MNT nevében arra buzdította a fiatalokat, hogy itthon folytassák tanulmányaikat, kihasználva az MNT komplex ösztöndíjprogramja által kínált lehetőségeket, majd arra kérte őket, mielőbb regisztráljanak az MNT Breki portáljára, amelyen keresztül már tizennégy tantárgyból biztosítanak felvételi felkészítő tanfolyamot az érdeklődők számára. A portál a www.breki.mnt.org.rs címen érhető el.

Rózsa Ramóna és Varga Zoltán az itthoni továbbtanulási lehetőségeket ismertették a fiatalokkal, kitérve az egyes karok felvételi követelményrendszerére és felvételi ponthatáraira, a lakhatási lehetőségekre, különös tekintettel az Európa Kollégiumra, az étkezési lehetőségekre, a cserediákprogramokra, az ifjúsági szervezetekben való szerepvállalás fontosságára és az ifjúsági szervezetek programjaira is.

A rendezvényen bemutatták az idei Felsőoktatási Tájékoztató Füzetet is, amely rendszerezve tartalmazza azokat az információkat, amelyekre a felsőoktatási tanulmányaikat itthon megkezdeni kívánó fiataloknak szükségük van, valamint mellékletként Nagybecskerek, Szabadka, Újvidék és Zombor térképét is tartalmazza. A kiadvány ezerhétszáz példányban látott napvilágot, így minden vajdasági magyar végzős középiskoláshoz eljuttatják majd.

A Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramjának alapvető és legfontosabb célkitűzése az, hogy a vajdasági magyar fiatalok minél nagyobb számban tovább továbbtanuljanak, és lehetőség szerint valamilyen szerbiai felsőoktatási intézményt válasszanak, hangsúlyozta Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, aki elmondta, az MNT komplex ösztöndíjprogramja a felvételi-felkészítő, az ösztöndíj, a mentori-demonstrátori program, a szerb nyelvi felzárkóztató képzés, a kollégiumi rendszer, valamint az elhelyezkedést segítő programok révén is igyekszik elősegíteni a diákok itthon maradását.

A Felsőoktatási Tájékoztató Körút a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a Vajdasági Ifjúsági Fórum szervezésében valósul meg, amelyeknek illetékesei immár tizennyolcadik alkalommal hívták életre a programsorozatot.

A körút keretében a következő hetekben minden olyan középiskolát felkeresnek majd, ahol magyar nyelvű oktatás folyik, így összesen mintegy ezernégyszáz diák számára teszik elérhetővé az itthoni továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatos információkat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, M. E.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen