Ugrás a tartalomra

Megéri feliratkozni a névjegyzékre

Lulić Emil: A polgárok négyévente lehetőséget kapnak arra, hogy befolyásolják nemzeti tanácsuk összetételét
Bárki feliratkozhat valamelyik nemzeti kisebbségi közösség külön választói névjegyzékére, ennek az a feltétele, hogy a polgár betöltse 18. életévét és cselekvőképes legyen – nyilatkozta lapunknak Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének jogi tanácsadója, hozzátéve, hogy a polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérvényezhetik a feliratkozást a külön választói névjegyzékre, csupán egyetlen dokumentumra – érvényes személyi igazolványra, vagy egyéb, érvényes személyazonosító okmányra – van szükségük.

Annak, hogy a nemzeti kisebbségi közösségek képviselői részt vehessenek a nemzeti tanácsi választásokon, amelyek őszre esedékesek, egyetlen alapfeltétele van, ez pedig a külön választói névjegyzékbe való feliratkozás. Aki ezt nem teszi meg, az nem választhat, de nem is választhatják meg. A külön választói névjegyzékre való feliratkozástól függ mind az aktív, mind a passzív választójog. Míg az általános választói névjegyzékbe a felnőttkort elérő polgárt automatikusan bejegyzik, a külön választói névjegyzékbe való feliratkozás egyéni és személyes kérvény alapján lehetséges, hiszen ezzel a polgár valójában nemzeti hovatartozását is kinyilvánítja, ez pedig a szerbiai szabályozás alapján csakis szabad akaratból lehetséges.

A lakóhely szerinti helyi önkormányzat hivatalában a polgároknak két dokumentumot kell aláírniuk: a hozzájáruló nyilatkozatot a személyes adatok kezeléséről, valamint a kérvényt a választói névjegyzékbe való feliratkozásról – magyarázta Lulić Emil, az MNT elnökének jogi tanácsadója, hozzátéve, hogy ezeket a dokumentumokat a polgár helyben, az önkormányzati hivatalban megkapja.

Lulić Emil fontosnak tartotta kiemelni, hogy aki már korábban feliratkozott a külön választói névjegyzékre, annak ezt nem kell megismételnie, addig nyilvántartják a külön választói névjegyzéken, amíg nem kéri onnan nevének törlését, vagy esetleg nem hal meg.

– A választói névjegyzék néhány napja új számítógépes rendszer alapján működik, ez pedig megkönnyíti az adatok frissítését, azaz a polgárok életében beállt változások nyilvántartásba vételét. Ugyanakkor megtörténhet, hogy a régiről az új rendszerre való átállás során nehézségek merülnek fel, így ha valakinek bármilyen változás állt be az életében a legutóbbi nemzeti tanácsi választások óta – például megváltozott a lakcíme vagy a neve –, és most attól tart, hogy azt nem vették nyilvántartásba a külön választói névjegyzéken, az keresse fel a lakóhelye szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalát és ellenőrizze, illetve jelentse be adatainak a változását. Az államigazgatási és a helyi minisztérium honlapján online felületen is ellenőrizni lehet, hogy valaki szerepel-e a külön választói névjegyzéken – részletezte Lulić Emil.

A tisztségviselő a folytatásban arról beszélt, hogy miért fontos minél több vajdasági magyarnak feliratkoznia a külön választói névjegyzékre. Szerinte szemmel látható  a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elmúlt négy évben, illetve az azt megelőző időszakban kifejtett tevékenységének a súlya, valamint eredménye. Az MNT a vajdasági magyarság életének minden egyes szegmensében jelen van meghatározó tevékenységével – hangsúlyozta Lulić Emil.

– Minden vajdasági magyar érzi az MNT tevékenységének a súlyát. Mindenki, akinek óvodás- vagy iskoláskorú, esetleg egyetemista gyermeke van, mindenki, aki részt vesz a művelődési életben. A nemzeti tanács oktatási és kulturális projektumokat támogat, felkarolja a közösség jelentős eseményeit. Nemzeti tanácsi választást négyévente tartanak, így a polgárok négyévente lehetőséget kapnak arra, hogy befolyásolják a nemzeti tanács összetételét és ezáltal a közösségben kifejtett tevékenységét – fogalmazott Lulić Emil.

Egy személy kizárólag egy külön választói névjegyzéken szerepelhet, annak viszont semmi akadálya, hogy ha valaki korábban feliratkozott egyik nemzeti közösség választói névjegyzékére, most kérje onnan nevének törlését és a feliratkozást egy másik nemzeti közösség választói névjegyzékére – magyarázta Lulić Emil, kiemelve, hogy Szerbia polgárai szabadon dönthetnek nemzeti hovatartozásukról, így annak sincsen akadálya, hogy másik névjegyzékre iratkozzanak fel, miután kérték a törlést az előző névjegyzékből. Ezt szintén a lakóhely szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában lehet kérvényezni.

– Korábban, míg az előző rendszer volt hatályban, a polgárnak a törlést abban a helyi önkormányzatban kellett kérvényeznie, ahol feliratkozott a névjegyzékre. Ez azonban megnehezítette azoknak a helyzetét, akik időközben megváltoztatták lakóhelyüket. Pillanatnyilag az új rendszerben mind a törlést, mind a feliratkozást a névjegyzékre a lakóhely szerinti önkormányzat hivatalában kell kérvényeznie a polgárnak. Tehát ha korábban valaki például Belgrádban élt és ott feliratkozott a macedón külön választói névjegyzékre, most viszont Szabadkán él és valamiért szeretne feliratkozni a magyar vagy akármelyik másik közösség választói névjegyzékére, a törlést és az új névjegyzékre való feliratkozást egy helyen, a szabadkai önkormányzat hivatalában kérvényezheti – magyarázta Lulić Emil.

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a napokban immár sokadjára megerősítette, hogy az őszre esedékes nemzeti tanácsi választásokat augusztus második felében írja ki. A kiírásról, illetve a választások megtartásának pontos időpontjáról egyelőre nem nyilatkozott, korábban viszont azt mondta, hogy a választásokat november 4-ére tűzik ki. A miniszter szintén arra kérte a nemzeti kisebbségi közösségek képviselőit, hogy minél tömegesebben iratkozzanak fel az általuk kiválasztott külön választói névjegyzékre, és éljenek választójogukkal.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír