Ugrás a tartalomra

Megalakult a tartományi parlament

A jelenlegi kormánytöbbség döntött, az ellenzék kritizált – Pásztor István a képviselőház elnöke

Annak ellenére, hogy már a parlament termének bejáratánál sorba kellett állniuk, meglehetősen vidám hangulatban érkeztek meg a Tartományi Képviselőház új összetételének a képviselői a pénteki alakuló ülésre. Az egyik asztalnál át kellett adniuk a mandátum megszerzéséről szóló bizonylatot, melyért cserébe, a következő asztalnál, egyszeri használatra szóló, az elektronikus szavazás lebonyolítására szolgáló azonosító kártyát kaptak. Jó alkalom volt ez a rövid várakozás arra, hogy egy-két keresetlen szót intézve egymáshoz, megejtsék az illedelmes kézfogásokat is.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek külön oka is volt ezen a napon az örömre: tudták, hogy a koalíciós tárgyalások eredményeként ennek a pártnak a kezében marad a képviselőház elnöki funkciója az előttünk álló négy évben is. Az ellenzéki képviselők, akik – ha valósak a kormánytöbbséget alkotó pártokról szóló jóslatok – valóban nem sokan vannak, igyekeztek a maguk módján visszafogni a mosolygást, s tudatni a közvéleménnyel: az időnkénti komoly arckifejezést az magyarázza, hogy megint nem az övék a parlamenti többség.

Ennél több újságíró nem volt a képviselőházban az elmúlt években. Egy-két képviselőtől ugyan nyilatkozatot kért a média, de valójában mindenki Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének az érkezését várta, aki viszont az újságírók érdeklődésére, érthető okokból, csupán annyit mondott: tessék kivárni a végét.

Ezután egy kisebb kavarodás következett, de csakhamar véget ért: keresték a mandátumtulajdonosok vadonatúj helyeiket. Az ülés kezdete fél órát késett. A legidősebb, mellesleg szocialista képviselő, dr. Živorad Smiljanić elnökölt. Összesen 115 képviselő volt jelen a 120-ból az alakuló ülésen, s miután megválasztották a mandátumhitelesítő bizottságot, félórás szünetet rendeltek el. A résztvevőket az bosszantotta fel ismét, amikor az újrakezdett ülés öt percét követően újabb félórás szünetet harangozott be az elnöklő a képviselőház elnöki funkciójára vonatkozó javaslatok megtevése érdekében. Bő fél óra múlva kiderült: Pásztor István az egyedüli jelölt. Borislav Novaković, a Demokrata Párt frakcióvezetője méltatta a politikust.

A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt képviselői nem tudtak ellenállni a kísértésnek, hogy valamennyien ne szólaljanak fel egyenként, s mondják el voltaképpen ugyanazt: Pásztor nem a megfelelő jelölt. Arról beszéltek, hogy gazdasági titkárként sem teljesített, így hát nem adhatnak neki bizalmat most sem. A szavazás során a VMSZ vezetőjét végül 83 támogató, 22 ellenző és 5 tartózkodó szavazat mellett megválasztották a Tartományi Képviselőház elnökévé. Arra tett esküt, hogy a szerb alkotmányt, a vajdasági statútumot tiszteletben tartva, becsületesen, demokratikus eszközökkel végzi majd munkáját. Beszédében kiemelte: a képviselőknek ezentúl ki kell érdemelniük fizetésüket. A fontos kérdéseket megvitató, gyakoribb üléseket ígért.

A képviselőház alelnökévé választották prof. dr. Branislava Belićet (Szerbiai Szocialista Párt), Milivoj Vrebalovot (Liberális Demokrata Párt), Dušan Jakovljevet (Vajdasági Szociáldemokrata Liga), Anna Tomanová-Makanovát (Demokrata Párt), Milan Ćukot (Szerb Radikális Párt) és Đorđe Milićevićet (Szerb Haladó Párt).

A parlamenti bizottságok összetételének jóváhagyásával zárult az új összetételű vajdasági parlament első ülése. A kérdés, amelyikre pontos választ az újságírók nem kaptak: mikor lesz a második, melyen a kormány felállásáról kell dönteni. Az ülést követő fogadáson azonban csakhamar ez a kérdés is feledésbe merült.

Magyar Szó

Többi hír