Ugrás a tartalomra

Megalakult a harmadik Pajtić-kormány

A Szerbiai Alkotmánybíróság Vajdasággal kapcsolatos döntése árnyékolta be a tartományi kormány megalakítását – A parlament módosította a tartományi önigazgatásról szóló döntést és megválasztotta az új kormányt

A képviselőház szerdai ülését megelőzően adott nyilatkozataikban és az ülésen tett első felszólalásaikban is a hatásköri törvény alkotmányosságának elutasításával foglalkoztak az ellenzéki képviselők. A Szerb Haladó Párt képviselőcsoportja, mint azt Igor Mirović frakcióvezető kijelentette, jó adag optimizmussal nézett az alkotmánybíróság döntése elé.

– Véleményem szerint a statútumnak sincs meg a törvényessége ebben a pillanatban, mely – ahogyan arra annyiszor figyelmeztettünk – legitimnek sem számított az elfogadása folyamatában. A gond az volt, hogy nem sorakozott fel mögé az összes tartományi politikai erő, hanem kizárólag a hatalomban részt vevő pártok – hangsúlyozta Mirović.

A demokrácia szempontjából az számítana most a legcélszerűbbnek, tette hozzá, ha a parlament elnöke egyeztetne az összes képviselőcsoport vezetőjével az alkotmánybíróság döntéséről. Pártja az egyetlen valódi kiutat a vajdasági választások ismételt kiírásában látja, melyet követően az új legitim hatalom kidolgozhatná Vajdaság új statútumának tervezetét – mondta. Problematikusnak nevezte, hogy az érvényben lévő statútum és hatásköri törvény szerint választják meg az új tartományi kormányt is, mert az alkotmánybíróság döntése után megkérdőjelezhetőek annak hatáskörei is.

– Más párt ma dicsekedne, örvendezne amiatt, hogy sikerült igazát bizonyítania az alkotmánybíróság előtt, mi azonban mégis szomorúak vagyunk, hiszen előre tudtuk mi lesz az eredmény, s évek óta arra figyelmeztettük a nyilvánosságot, hogy a tartományi vezetőség tévúton jár, s ezen az úton hatalmas összegeket és energiát pazarol el – nyilatkozta Branislav Ristivojević, az alkotmánybíróság előtti eljárást kezdeményező Szerbiai Demokrata Párt képviselője.

Véleménye szerint a Tartományi Képviselőház feladata, hogy nyári szabadságok helyett egy alkotmányt nem sértő új statútumtervezetet és hatásköri törvényt készítsen el.

„ALAPJAIBAN RENGET MEG MINDENT”

Az ülés szünetében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is nyilatkozott az álláspont kapcsán, mely egyelőre csak a bíróság honlapján szerepel, s a hivatalos lapban történő megjelenésekor lép hatályba.

– Az eljárás 2009-ben indult el, nem akarok belebocsátkozni abba, hogy van-e összefüggés e döntés meghozásának ideje és a tartományi kormány megalakítása között. A döntés, nem ismerve egyelőre annak minden részletét, azt gondolom, restriktív alkotmányértelmezést feltételez, s ezzel mi nehezen tudunk azonosulni. Eddig azt hittük, hogy minden, amit nem tilt az alkotmány, az megvalósítható, megélhető. Most azt tapasztaltuk, hogy minden, amit nem engedélyez explicit módon, az tulajdonképpen tilos – szögezte le Pásztor.

Mint mondta, a bírósági döntés megkérdőjelezi Vajdaságnak azt a jogát, hogy Brüsszelben irodát nyisson, hogy rendezze a mezőgazdaságának és a vidékfejlesztésnek, a tudományos fejlődésnek, az erdészetének és vízgazdaságának a kérdéseit, s hogy a tartományt Bácska, Bánát és Szerémség területi egységeként élje meg, melynek Újvidék a fővárosa. Mint mondta, ellehetetleníti a döntés azt is, hogy a vajdasági parlament átadjon bizonyos hatásköröket a nemzeti tanácsoknak, így az iskolák igazgatási jogának az átruházása is kérdésessé vált.

– Ez a döntés alapjaiban rengeti meg mindazt, amit az elmúlt tíz-tizenkét évben kiépítettünk. Az alkotmánybíróság az alkotmányosságnak és törvényességnek a legfőbb őre. Jómagam is így szeretném megélni e bíróság szerepét. Megalapozottak azonban azok a vélemények, melyek szerint nem minden esetben jár el e bíróság kizárólag az alkotmányjog mentén, s némi politikai beütés is észlelhető.

Pásztor kiemelte, hogy a döntés hatályba lépését követően az érintett jogszabályok jóváhagyásában illetékes köztársasági parlament lépésén lesz a sor, az ügy csak ezt követően kerülhet tovább Újvidékre.

VAJDASÁG-ELLENES ALKOTMÁNY

Maja Sedlarević, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője politikai döntésnek nevezte a megfogalmazott véleményt, s úgy fogalmazott, hogy nem Vajdaság hatásköri törvénye és statútuma alkotmányellenes, hanem a szerb alkotmány számít Vajdaság-ellenesnek. Tóth Tamás, a Demokrata Párt frakcióvezető-helyettese lapunknak nyilatkozva kiemelte, bízik benne, hogy a szóban forgó vélemény negatív hatásait minimálisra lehet majd redukálni. Mint mondta, nagyon káros lenne megnyirbálni Vajdaság hatásköreit, s emlékeztetett, hogy az ügy folytatása a köztársasági képviselőházon múlik.

– Ha Vajdaság brüsszeli irodájának köszönhetően egy befektető hazánkat választja, az Szerbiának fizeti az adót. Ami Vajdaságnak jó, az Szerbiának is jó – húzta alá Tóth.

IRODA HELYETT RÉSZLEG

Bojan Pajtić tartományi kormányfő szerint nem véletlen a döntés tartalma és a közzététel időzítése sem. Az alkotmánybíróság álláspontja, szerinte, logikátlanságokkal teli – nem érti, miért lenne alkotmányellenes serkenteni a natalitást, segíteni a szociális kategóriába tartozókat, nyugdíjasokat.

– Egészen groteszk elemekkel is találkozhatunk. Például azzal, hogy Bácska, Bánát és Szerémség említése sincs összhangban az alkotmánnyal. Attól tartok, ezek a földrajzi nevek jóval az alkotmány előtt jöttek létre. Bővebb magyarázatát és pontosítását fogjuk kérni a felvetett gondoknak – közölte Pajtić.

A brüsszeli irodával kapcsolatban elmondta, úgy tűnik, csak Vajdaságnak nem lehet irodája az unió fővárosában az összes európai régió közül, de hozzátette: felkészültek egy ilyen eshetőségre, s az irodát az Európai Ügyek Alapjának részlegeként jegyezték be, amiben semmi kivetnivalót sem találhatnak. Ez a részleg továbbra is működni fog, s a befektetések Vajdaságba vonzásával foglalkozik majd ezek után is – fogalmazott a kormányfő. Emlékeztetett, hogy ilyen irodája Nišnek és Kragujevacnak is van Brüsszelben.

Az új tartományi kormányról szólva elmondta, annak a négy évvel ezelőtti 17 titkársága helyett most mindössze 11 titkársága lesz, szakértői kormánynak számít majd, mely modellként szolgálhat más kormányok megalakításához is. A parlament szerda este az ellenzéki képviselők felszólalását követően támogatásáról biztosította Pajtić új kabinetjét.

 

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen