Ugrás a tartalomra

Megalakult a felnőttképzés regionális hálózata

Sarnyai Károly: Várjuk mindazon szakemberek jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a felnőttképzés folyamatába

Dr. Lengyel Lászó, a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa és Sarnyai Károly, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési intézmény igazgatója, valamint Kónya Róbert, az intézmény munkatársa pénteken bemutatta a Felnőttképzés Regionális Hálózatát.

– Egy olyan programot dolgoztunk ki, amely az óvodás kortól az egyetem befejezéséig, majd pedig a munkahely vállalásáig és teremtéséig próbálja segíteni a térségünkben élő magyar embereket. Szemléletalakításon és tudásgyarapításon keresztül először a gyerekeket, majd pedig az elhelyezkedésen, érvényesülésen keresztül a felnőtteket – mondta Lengyel László.

Szavai szerint a program csak akkor tud sikeres lenni, ha minden egyes láncszeme kitűnően működik és kiegészíti egymást. Hozzátette, hogy csak akkor lehetünk a térségben versenyképesek, ha a tudásunkat gyarapítjuk és megfelelő felkészültséggel vesszük az akadályokat.

– A felnőttképzési rendszer gyorsan tud választ adni a kérdésekre, egyik napról a másikra tud egy adott vállalat igényeihez mérten képezni ki szakembereket – érvelt Lengyel.

Sarnyai Károly szerint aki egy szakmában sikeres akar maradni, annak figyelnie kell a szakma fejlődősét is.

– Igyekszünk olyan programokat hozni, amelyek az embereknek jobb bérpozíciót biztosítanak – mondta Sarnyai.

Kiemelte, hogy Szerbiában még nem készült el a felnőttképzési törvény, így a felnőttképzési hálózat sem, s bár számos szervezet foglalkozik ezzel, nincsenek egymással kapcsolatban. Mivel mindez az eredményesség rovására mehet, úgy döntöttek, hogy megalapítják a hálózatot.

– A felnőttképzési stratégia erre az évre vonatkozó lépése egyrészt egy olyan elektronikus felület létrehozása volt, amelyen az érdeklődők hozzájuthatnak a szükséges információkhoz, valamint a vállalkozók bejelenthetik igényeiket – mutatta be a hálózat honlapját, a www.ferha.net weboldalt Sarnyai.

Következő lépésként a vajdasági színtéren felnőttképzéssel foglalkozó intézetek, intézmények, szakemberek feltérképezése következik, majd az adatbázisban szereplő szakemberek továbbképzését szerveznék meg.

– Mindazon szakemberek, intézmények jelentkezését várjuk, akik tudást tudnak nyújtani és örömmel belekapcsolódnának a felnőttképzés folyamatába – mondta Sarnyai.

A szervezetnek három alapítótagja van: a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, a szabadkai Probitas civil szervezet és a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény. Kónya Róbert elmondta, hogy a weboldaluk feltöltés alatt áll, jelenleg 23 szervezet adatai találhatóak meg, de emellett az oldalon az érdeklődők olvashatnak az aktuális pályázatokról, hírekről, valamint kapcsolatokat alakíthatnak ki egymással.

Szerző (Forrás)
Diósi Árpád, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen